- Project Runeberg -  Samlade Sånger och Visor, Gammalt och Nytt, af Elias Sehlstedt
(1861-1876) [MARC] Author: Elias Sehlstedt With: Arvid Ahnfelt
Titel och innehåll | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Samlade Sånger och Visor, Gammalt och Nytt, af Elias Sehlstedt

Stockholm. Albert Bonniers Förlag 1861-1876


Förord till den elektroniska utgåvan

1861-1876 utgavs Samlade Sånger och Visor, Gammalt och Nytt, af Elias Sehlstedt i fem delar med inledande porträtt samt Lefnadsteckning av Arv. Ahnfelt i samlingens femte del, som kom ut efter Elias Sehlstedts död. Denna samling har därefter kommit ut i ett flertal olika utgåvor.

I denna elektroniska faksimilutgåva av verket, vilken i sin helhet utgår ifrån originalversioner av Samlade Sånger och Visor, har porträttet på Elias Sehlstedt samt Arvid Ahnfelts Lefnadsteckning brutits ut ur den femte delen av verket, för att istället utgöra ett inledande dokument till samlingen. Här finns även det vackra omslaget till bokverket, vilket beskrivs på följande sätt av Bo Grandien i inledningen till Dikter och Prosa i urval av Maj Flodquist 1961:

"Sånggudinnan i guld pryder en av de många upplagor av Elias Sehlstedts samlade sånger och visor som kom ut under 1800-talet. Barfota, i lång svepande klänning, med lagerkrans om håret, skrivbok i knäet och penna i handen sitter hon på pärmens framsida och stöder vänstra armbågen mot lyran. Blomstergirlander omger det hela - man urskiljer bl. a. hästkastanjens blad. Det är således en harmonisk tavla som möter läsarens blick, men ser man närmare på den upptäcker man att gudinnan i själva verket är ganska bekymrad. Med vänstra handens tumme och pekfinger frotterar hon hakan. Blicken, som gör ett frånvarande intryck, är riktad snett uppåt.
Det förefaller som om hon tänkte: Vad är egentligen det här?
Och nog har hon skäl att se betänksam ut. Det är ingen Goethe hon tronar på, ingen Stagnelius, ingen Tegnér, inte ens en Carl Gustaf af Leopold. Nej, det är en betydligt anspråkslösare auktor som döljer sig mellan pärmarna. Elias Sehlstedt var en obotlig rimmare, och han skrev om vad som föll honom in: aftontoddyn, illuminationen i Stockholm, rörliga tullbevakningens hästar, ångbåtsresor, segling och fiske, soaréer på Sandhamn med konjak i tekopparna, riksdagsmän, loppor, sprakande brasor medan snöstormen yr, telegrafen, apotekare, myggsvärmar, ja allt som kom i hans väg."

De fem separata delarna innehåller sedan enbart inlagan med titelsida, utgivningsår, innehållsförteckning samt efterföljande dikt och prosa av Elias Sehlstedt (1808-1874). Utgivningen har möjliggjorts genom att Ralph E på antikvariat har fått tag i samtliga originalutgåvor av verket.Innehåll / Table of Contents


Titel och innehåll
Lefnadsteckning
Första delen
Andra delen
Tredje delen
Ännu ett häfte! Fjärde delen
Femte delen

Korrstaplar / Proof bars for subvolumes

esesovlt
d5


Project Runeberg, Tue Dec 7 13:48:44 2010 (runeberg) (diff) (history) (download) Next >>
http://runeberg.org/esesov/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free