- Project Runeberg -  Från tredje Gustafs dagar. Anteckningar och minnen / 1. Elis Schröderheim's skrifter till Konung Gustaf III:s historia jämte urval ur Schröderheim's brefväxling /
199

(1892-1894) [MARC] Author: Elis Schröderheim, Gudmund Jöran Adlerbeth, Gustaf Mauritz Armfelt With: Elof Kristofer Tegnér
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

studerar nu dageligen Swedenborg. Med hertigen tycks han ej komma fort. I expeditionen har jag presenterat honom för mina kamrater, och hans inträde i kansliet har skett utan all uppmärksamhet. Som translator kan han äfven komma till Gripsholm, om Eders Maj:t så i nåder befaller. Han önskar dock att där blifva på en annan och mera okänd fot än de öfriga skrifvarena. Han är i öfrigt nu af en besynnerlig munterhet.

E. Maj:t täckes nådigt förlåta den vidlyftighet, hvaruti jag åter råkat att falla.

Angående den elake arbetaren, som skall finnas i Sverige, lärer grefve Oxenstjerna i dag lemna upplysning.

Till underdånig åtlydnad af Eders Maj:ts nådiga befallning skall enkedrottningen på tjenligt sätt blifva underrättad om det hinder, som ligger Ahlström i vägen, och hvilket Hennes Maj:t ej annat kan än erkänna för gällande.

Med djupaste underdånig tacksamhet har jag fått erfara Eders Maj:ts nåd för min svåger, och att Eders Maj:t icke onådigt ansett min underdåniga förbön för honom. Fanten lärer icke komma i consideration hos församlingen. Öfverståthållaren utbeder sig nödvändigt Eders Maj:ts ordres. I detta ämne vågar jag aldrig mera öppna min mun. Om måndag examineras biskopsförslaget, som ej ännu hunnit inkomma. Med tisdagsposten afsändes det till Eders Maj:t, då efter hertigens befallning förslagen till Jacob och Catharina äfven följa. Projekt till fullmakterna skall jag sända till kongl. sekreteraren Franc.

Bränneri-direktions-kungörelser cirkulera nu som bäst. Fyra socknar i Östergötland hafva öfverenskommit att icke smaka brännvin, en idé, som i ståndet sista riksdagen var mycket omtalt.

Järnet säljes med svårighet, och fruktan är stor bland brukssocieteten, att de alldeles falla köpmännen i händerna. De äro skrämda af en remiss ifrån Rådet, som de tro vara utverkad af Sandels. Jag känner det ej, men det är mig beskrifvet på ett sätt, att jag trott mig böra nämna det till Eders Maj:ts nådiga attention vid rådslistorna.

Med djupaste etc.

                                        Schröderheim.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 00:08:43 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/f3gd/1/0210.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free