- Project Runeberg -  Från tredje Gustafs dagar. Anteckningar och minnen / 1. Elis Schröderheim's skrifter till Konung Gustaf III:s historia jämte urval ur Schröderheim's brefväxling /
317

(1892-1894) [MARC] Author: Elis Schröderheim, Gudmund Jöran Adlerbeth, Gustaf Mauritz Armfelt With: Elof Kristofer Tegnér
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

lärer vara att understödja Strömsholms slussverk med afgiften för kaffebönorna längre än till 1793 års slut, som redan är beviljadt 1787. Jag har ansett i närvarande omständigheter denna fond blifva den enda kanske att tillgå uti allt, hvad E. Maj:t behagar göra för Svenska Akademien och hennes anhöriga, Dramaterna. Skall ett hus byggas åt dem, så fordra de penningar. Akademien har dessutom en bön att framföra vid freden, hvaruti de alla, ja alla, lika ifrigt deltaga. En annan tid kan gifva flere moyens, men icke alla tider Sergel, och det nådetecken vi ämna utbedja Akademien, bör icke anförtros åt någon mindre skicklighet.

Med denna post eller ock den nästa lärer öfverståthållaren anmäla en underdånig ansökning ifrån Ladugårdslands-församlingen att på sin kyrka, som nu blifvit färdig och iståndsatt, få uppresa en minnesvård af segren vid Fredrikshamn. Beslutet till detta arbete togs i glädjen däröfver. Det har i alla tider varit vanligt att i tempel och allmänna byggnader förvara åminnelsen af stora händelser, och det är utur detta skäl vår välmening torde vinna ett nådigt bifall. Vi ämna consultera Vitterhetsakademien om inskription, men Desprez, som nu väntas tillbaka, om tornet och muren åt stora gatan, hvarefter vi genom biskop Wallqvist torde i underdånighet få föredraga hela dessinen. Jag vågar nämna, att denna kyrkas rotunda form prêterar sig bättre till en solennitet vid freden än någon annan, ty omkring dess hvalf kunna trophéerna bättre kaponeras än i Storkyrkans mörker och trängsel. Det är äfven inom vår församling, trophéerna skola stanna.

Förliden vinter hade jag den nåden att nämna de betänkligheter, som förekommo mig, att låta riksens ständers kontor få taga ett eget boktryckeri. De samma existera alltid i mitt sinne. Som jag nu sett en kungörelse af dem utgifvas om det lån, de vilja upptaga, och den tryckt, som orden lyda, hos faktorn Cronland, så vågar jag iterera min underdåniga hemställan, om icke i tid de olägenheter böra förekommas, som i framtiden kunna uppkomma, och huruvida E. Maj:t igenom kanslikollegium eller någon ämbetsman skulle täckas härom taga kunskap och reglera denna inrättning.

Till expeditionssekreteraren Strandberg öfversänder jag min underdåniga supplique om 4 à 5 veckors permission och anhåller underdånigst om nådigt bifall. Jag är i stort behof däraf både till kropp och själ.

                                        

*



<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 00:08:43 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/f3gd/1/0328.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free