- Project Runeberg -  Från tredje Gustafs dagar. Anteckningar och minnen / 2. Historiska anteckningar af Gudmund Göran Adlerbeth. Band 1 /
167

(1892-1894) [MARC] Author: Elis Schröderheim, Gudmund Jöran Adlerbeth, Gustaf Mauritz Armfelt With: Elof Kristofer Tegnér
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Konungen. Jag bekänner, att andra satt mitt tålamod på större prof än han, till exempel Claes Lewenhaupt, för några år sedan min page, som har att tacka mig för hvad han blifvit och som icke en gång har försyn för sitt namn, för landtmarskalken, sin köttslige morbror.

Jag. Om han varit mindre försigtig i vissa ömtåliga omständigheter, så tror jag dock, att både han och de fleste på riddarhuset följt sin öfvertygelse och nitälskat för friheten.

Konungen. Säg så gärna: för riksdagarne och för hågen att styra. Det är all den frihet, de både nu och alltid förfäktat.

Jag. Det är sannt, att friheten ofta blifvit illa bevakad vid riksdagarne. Sverige har aldrig åtnjutit någon rättskaffens frihet, om man skall döma efter dess kännemärke, säkerheten.

Konungen. Jag tror likväl, att därmed aldrig stått bättre till än under de 17 år, jag fört spiran.

Jag. Det är en verkan af E. Maj:ts mildhet och personliga egenskaper. Men man kan anse säkerheten på dubbelt sätt. Ett är, att ingen i själfva verket våldföres till lif, ära och välfärd. Det kan vara regentens dygd och icke regeringssättets. Ett annat, att lagen så kringskansat hvar och en medborgare, att han icke kan våldföras, såsom i England; och en sådan säkerhet hafva vi oförgripligen icke haft efter 1772 års regeringsform; än mindre få vi den efter Säkerhetsakten, som så vidt utsträcker E. Maj:ts makt.

Konungen. Det är adeln, som genom sitt betänkande undervisat mig huru vidsträckt makt Säkerhetsakten tillade mig. Jag sökte ej, jag visste ej, att den innefattade så mycket.

Jag (småleende). Jag tror dock, att E. Maj:t detta betänkande förutan skulle känt all sin styrka i utöfningen af samma akt. — Men det blir alltid min tröst, att E. Maj:t är nådig och mild. (Efter någon tystnad). Annars bekänner jag, att en ting surprenerat mig.

Konungen. Hvad då?

Jag. Att E. Maj:t till bevillningens reglering lät presteståndet föreslå ett utskott, som skulle sammanträda hvart tredje år. Det var vaggan till ett engelskt parlament. Så tillkom det; dess senare rättigheter äro kapitulerade villkor med konungarne, som velat hafva penningar. Och fast bevillningsutskottet ej skulle ega rätt att höja bevillningen, så kunde det i framtiden fått mer att säga.

Konungen. Det var ej mitt förslag. Det kom ifrån oppositionen, från prosten Barkman. Men jag är ej emot en laglig frihet. Er

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 00:08:56 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/f3gd/21/0201.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free