- Project Runeberg -  Från tredje Gustafs dagar. Anteckningar och minnen / 2. Historiska anteckningar af Gudmund Göran Adlerbeth. Band 2 /
330

(1892-1894) [MARC] Author: Elis Schröderheim, Gudmund Jöran Adlerbeth, Gustaf Mauritz Armfelt With: Elof Kristofer Tegnér
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

medan svenska hofvet residerade i hans hufvudstad. Ett inbördes missnöje mellan gäster och värd kunde hvarken undvikas eller fördöljas. Men konungens föresats att ej synas låta skrämma sig bort och drottningens önskan att i det längsta förblifva hos sin mor verkade uppskof i konungens afresa ända fram till i Juli månad. H. Maj:t företog den under pretext af en tur i Tyska riket, fick kort därefter bref, att Hennes Maj:t, som på nytt befann sig i välsignadt tillstånd, befarade missfall, men fortsatte icke desto mindre sin färd och skickade grefve Gyldenstolpe tillbaka till kurfursten med afskedskomplimenter. Vägen togs åt Frankfurt, Nürnberg, Prag, där ett läger besågs, Carlsbad, Regensburg och München. Drottningen, som emellertid återvunnit helsan, afreste från Carlsruhe den 1 Augusti och var sin herre i München till mötes, som där inträffade den 12 i samma månad. Den 23 Aug. lemnade Deras Maj:ter Nymphenburg och fortsatte sin hemresa öfver Würzburg, Leipzig och Magdeburg till Stralsund, dit de ankommo den 16 September.

Öfver konungens vistelse i Baden och andra tyska länder samt politiska grundsatser utkom en pasquillerande ironisk skrift med fingerad tryckningsort: Stralsund 1804, under titel af "Nachricht an die grossen Mächte über die Projekte eines grossen Souverains". En hop anekdoter omtalas där, som i fall de förtjente tros, skulle vittna om obändigt sinne och högmod. Där föregifves ock, att konungen ifrån Baden velat göra besök i Wien, Berlin och Petersburg, men att sådant på alla ställen blifvit afböjdt.

Men under denna resa inträffade en händelse, som till vida högre grad uppbragte H. Maj:t mot den nye kejsaren och som hotade Sverige med de vådligaste följder. I den franska officiella tidningen Moniteuren fanns för den 14 Augusti en artikel införd, som angrep konungen på det mest förolämpande sätt. Hela hans politik häcklades där med bitterhet och persifflage. Till slut skiljdes emellan konungen och nationen, hvilken berömdes, och tillades, att som konungen var ung, hoppades man att han kunde rätta sig. Tillika förklarades, att handeln icke skulle afbrytas, och att jämväl svenska krigsskepp skulle emottagas i franska hamnar med all gästfrihet.

Ehuru rättmätigt konungen fann sig sårad af denna artikel, torde det dock förtjent uppmärksamhet, att den icke var någon officiel not, och att det naturligaste steget varit, att af franska regeringen fordra förklaring och satisfaktion. Men konungen, som häraf öfverrumplades i Würzburg, bragtes i en vrede utan gräns och befallde den 26 Aug.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 00:09:08 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/f3gd/22/0339.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free