- Project Runeberg -  Fataburen / Redogörelse för Nordiska museets utveckling och förvaltning år 1919 /
33

(1906)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

REDOGÖRELSE FÖR NORDISKA MUSEET 1919.

33

Paviljongen, inrymmande Viktor Rydbergs arbetsrum, som stod färdig
1918, togs under 1919 i bruk genom inflyttning dit av de till museet skänkta
föremålen, möbler, prydnadsföremål och det stora biblioteket, vilket allt
inordnades under ledning av professorskan Susen Rydberg. Jfr Fataburen
1919 s. 152 f. Paviljongen hölls öppen några timmar varje dag.

En loftbod från Överborg i Nås sn i Västerdalarna uppfördes vid
skogsbrynet mellan Morastugan och Orsakullen, fig. 19. Denna byggnad hade
Skansen redan år 1896, alltså under Artur Hazelii tid, genom en av sina
vänner, handlanden C. Christerson från Nås, erhållit anvisning på, ehuru köp

Fig. 19. Loftbod från Överborg i Nås sn, Västerdalarna.

kom till stånd först 1902. Därefter har boden under museets vård och
tillsyn kvarstått på sin plats ända tills den år 1917 blev nedtagen och
överförd till Skansen. Den berättas hava en gång i tiden tjänstgjort som
boställe för socknens kaplan och benämndes av folket i Nås i dagligt tal
»ka-planshärbret» eller »prästhärbret», vilket ju, jämte annat, synes giva stöd åt
traditionen i fråga. Övre våningen, som skulle varit bostad, har två rum
med brutna sparrtak samt blybandsfönster å gavlar och bakvägg. De båda
rummen förenas ej genom någon dörr, utan genom den med en kolonnad av
svarvade »dockor» avgränsade svalgången. Rummet till vänster har någon
gång varit inrett med öppen spis, vi]ket ännu synliga märken ge vid handen.
Nedre våningen upptager tvänne visthusrum. Byggnaden har i senaste åren

3-202830. Fataburen.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 19:40:34 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/fataburen/1919r/0033.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free