- Project Runeberg -  En hvar sin egen professor eller Allt menskligt vetande i sammandrag. Kortfattad encyklopedi af Falstaff, fakir /
59

(1894) [MARC] Author: Axel Wallengren
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - III. Praktisk bildning - 7. Konst och litteratur

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

För att ytterligare sporra din entusiasm för denna konst, vill jag för dig mäla min erfarenhet från en generalrepetition hos

Circus Puff,

hvilken den, som skrifver dessa rader, nyligen var i stånd att åse, och som var något af det besynnerligaste han tänkt sig.

Hvad säges t. ex., välvällige läsare och åsna, om fyra (5) lejon, och en liten lejinna, som hoppa opp och ned, det värsta de orka, ja, stundom något litet högre, och derunder vråla så gräsligt, att man önskar dö ?! Den lilla lejinnan går derpå fram och ställer sig midt framför åskådaren och vrålar i fem minuter, tills hon icke förmår längre, då hon suckar och vacklar sin väg. Oj, oj, oj! Korderoj!

Derpå framkrälar en mycket vacker orm och biter någon åskådare. Detta nummer brukar väcka en viss sensation, men man märker snart, att det endast var på skämt, som ormen bet, ty ormen ringlar sig nu i en mycket komisk knut, som lockar den ormbitne till att grina, hvarpå han är räddad.

Men efter applåderna krälar ormen fram igen och biter ännu en gång, men denna gång på ramaste allvar! Detta tjenar dock endast som förespel till den synnerligen intressanta scen, som nu utspelas: direktör J. Puii framträder, sugar ut giftet, gör en djup bugning och bjuder på an mycket god cigarr. Kollaps!

Men ännu en gång krälar den intelligentaste af alla reptiler fram och biter någon allmänt misshaglig åskådare. Och nu hjelpa inga böner, inga rop! Den ormbitne gripes af giftet och aflider under en halftimme i qval, som väl ej kunna misstydas, medan orkestern spelar hvad för något som helst i den lätta stilen.

Ifall någon åskådare ännu skulle stanna kvar, lös-släpper direktören en mycket vacker tiger, som kan hinna upp hvilken snabblöpare som helst. I det kritiska ögonblicket hejdar direktören det rasande, men mycket lydiga djuret. Hvarpå föreställningen är mycket slut.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 01:27:52 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ffenhvar/0059.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free