- Project Runeberg -  Andrew Johnson : Förenta Staternas president och striderna på hans tid /
Förord

(1880) [MARC] Author: Jean Schucht Translator: G. T. Rabenius
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Förord

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

FÖRORD.



I den stora nordamerikanska republikens senaste strider med sydstaternas slafegare hade den samma att genomgå en kris, hvars slutliga resultat visserligen icke kunde hafva till följd en fullkomlig undergång men likväl en brytning, hvilken skulle hafva mycket skadat den stora statsföreningen tillika med dess fria utveckling. Lyckligtvis blef denna farliga kris segerrikt öfvervunnen och unionen på nytt stärkt, ehuru den i sitt sköte förborgar tillräckligt af gäsande element.

De många år igenom varande striderna i lagstiftande församlingarna och på slagfälten hafva framkallat män ur de lägsta folkklasserna, hvilka, liksom Lincoln — vedhuggaren — och Johnson — skräddaren —, vid sig fästat verldens förvåning och beundran. Deras lefnadsteckningar låta läsa sig såsom ett drama.

Andrew Johnsons, Lincolns efterföljares, lefnadshistoria äfvensom striderna på hans tid äro så högvigtiga och lärorika, att en kortfattad framställning af de samma för visso skall vara välkommen i alla läsande kretsar. Jag har efter tillförlitliga källor fullkomligt opartiskt utarbetat en sådan och rekommenderar den till det vänligaste mottagande.

Få män i verldshistorien hafva i så rikt mått som denne unionspresident erfarit folkgunstens vexling. Först ärad, älskad och beundrad, sedan hatad och föraktad. Folkgunsten upphöjde och bar honom från den ena platsen till den andra, till alt högre ämbeten och värdigheter. Och när han uppnått höjdpunkten i sitt lif, blifvit president i en stor statsförening, då råkar han plötsligen med de lagstiftande faktorerna äfvensom med mängden af folket i sådana konflikter, som till och med hafva till följd en statsprocess emot honom. Under det han i sin förra ställning såsom simpel skräddarmästare, ålderman, borgmästare, representant, senator och guvernör liksom representerade folkets förnuftiga medvetande, tänkte och med kraftiga ord uttalade alt, som mängden af folket ville och önskade, blir han däremot




<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 02:39:38 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/forenstat/0015.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free