- Project Runeberg -  Carl von Linnés anteckningar öfver Nemesis Divina /
4

(1878) [MARC] Author: Carl von Linné With: Elias Fries, Teodor Magnus Fries
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Inledning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

år 1844 återfunnos de i Kalmar i framlidne Regimentsläkaren Doctor Olof Acrels bibliothek. Nämnde Doctor var son af Prof. J. G. Acrel i Upsala, hvilken var utredningsman i den yngre Linnés sterbhus. Antagligen har denne ansett det för en helig vänskaps- och samvets-pligt att undandraga dessa anteckningar samtidens nyfikna blickar. Förtjensten att hafva räddat dessa i literärhistoriskt hänseende märkvärdiga papper från förskingring och oskära händer tillhör Provincialläkaren, Professoren m. m. Doctor O. Ch. Ekman i Kalmar som af varmt intresse för historiska handlingar mot den ringa summan af 100 Rdr B:co öfverlemnat dem till Upsala Universitetsbibliothek. Samlingen består af 203 lösa octav-blad [1], innehållande utom anteckningar om en gudomlig Nemesis, till stor del berättelser ur äldre och nyare historien, tänkespråk ur den heliga skrift och klassiska källor, allt till bestyrkande af Linnés åsigter. Samlingen är likväl så oordnad, att ej säga vårdslösad, att den aldrig i sin helhet kan eller bör offeintliggöras ([2]. Språket är blandadt Latin och Svenska om hvarandra, hvarför utdragen i det följande icke alltid kunnat ordagrannt


[1] Dessa lösa blad förseddes af D:r Ekman med numror, på det att de måtte komma att behålla samma inbördes ordning, som de hade, då han emottog dem. Numera äro de ej längre förvarade i det fodral, hvarom Sv. Hedin talar, utan äro inbundna. Ett blad, n. 112, har på okändt sätt förkommit, men dess innehåll var förut afskrifvet och innehöll den i det följande meddelade berättelsen om Renhorn. De efter Linneanska citaten fogade siffrorna angifva det blad i manuskriptet, hvarifrån de äro tagna.
[2] Allt vittnar derom, att anteckningarna i många fall blifvit gjorda i största hast, hvadan något afseende på framställningens form näppeligen kunnat fästas. Utstrykningar och öfverkorsningar äro ej sällsynta, omsägningar äro vanliga och flera af bladen innehålla uppenbarligen endast koncept till det, som på andra blad närmare utförts. Linnés handstil har ej origtigt blifvit beskyld att ofta vara »smågnatig och ojemn», och det träffande i dessa epitet kan äfven ett flygtigt bläddrande i ifrågavarande handskrift bestyrka. På sina ställen närmar den sig oläslighet. Åtskilliga blad äro alldeles rena och på andra äro endast några få rader tecknade. Flerestädes finnas små skämtsamma anekdoter, lösryckta uttryck på vers och prosa o. s. v., som Linné af en eller annan anledning antecknat, ehuru de uppenbarligen hafva intet att skaffa med Nemesis. Så t. ex. är en hel sida på bladet 4 fyld med fragment ur Gyllenborgs satirer.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 03:20:09 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/friesnem/0009.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free