- Project Runeberg -  Det gamla Göteborg. Lokalhistoriska skildringar, personalia och kulturdrag / Del 1 /
53

(1919-1922) [MARC] Author: Carl Rudolf A:son Fredberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Färjestaden och Klippan

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Älvsborg lågo tidtals ett par tre hundra fartyg under lossning och lastning, varvid godset transporterades i pråmar och hemförare från och till staden eller upplagsplatserna i Majorna.

Det var under sådana förhållanden helt naturligt att staden önskade en tullstation härute, för att underlätta visiteringarna. Efter egendomens förvärv gick man också omedelbart i författning om att bygga en tullbrygga och ett tullhus vid uthamnen. Den förra utlades på fyra sänkta fartygsvrak, däribland ett par ostindiefarare, och tullstugan byggdes längre fram ute på brohuvudet. Att använda fartygsvrak till bryggor hade man lärt av kompaniet, vilket sänkt ett av sina gamla skepp — “Gamle Gustaf“ som det kallades — utanför magasinen och därpå lagt en brygga. Den sistnämnda var en ganska vidsträckt plan och lockade, inom parentes sagt, den närboende ungdomen att i vackra sommarnätter tråda dansen på de bastanta tiljorna. För övrigt må i detta sammanhang anmärkas, att när varvet Kusten anlades, byggde man den västra brobänken på spanten av en ostindieskuta.

Året 1815 började den stående tullbevakningen vid Klippan att träda i verksamhet, till en början med kontor i det stora kompanihuset.

I vaktstugan, över vilken tullens flagga svajar, posterar en mindre avdelning av tullbevakningen. Och där går det nog så livligt till, när mindre farkoster, fiskebåtar och jakter, som ankomma från eller anlöpt utländsk ort — exempelvis Norge och Danmark — lägga till för visitation. Eller då tullsnipan bemannas och glider ut på strömmen att möta kommande fartyg.

Fram på 1870-talet fick tullbryggan börja göra tjänst som tilläggsplats för skärgårdsbåtarna, och halva förra seklet var hon en eftersökt promenadplats för majborna. Utsikten lockade. Man får här en frisk och livfull bild av älven, som drager förbi på sin väg mot havet, av de många fartygen, som glida ut och in, från och till de fjärran landen, från och till våra skärgårdar och kuster.
Tullstugan, som byggdes på 1870-talet, har nu tjänt ut.

En större paviljong har året 1919 byggts på brohuvudet och försetts med ett präktigt utsiktstorn.

Strandparti vid Klippan.
Strandparti vid Klippan.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 03:42:42 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/gamlagot/1/0053.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free