- Project Runeberg -  Det gamla Göteborg. Lokalhistoriska skildringar, personalia och kulturdrag / Del 1 /
556

(1919-1922) [MARC] Author: Carl Rudolf A:son Fredberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Sahlgrenska sjukhuset

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

också, enligt samtida vittnesbörd, ha fått “en grund av fullkomlighet, som
kunde ställa det i fördelaktig jämförelse med vilket svenskt sjukhus som
helst och med bättre sådana inrättningar utomlands."

Ett tjugotal år befann sig sjukhuset på denna plats. Man kom
emellertid snart underfund med att även denna byggnad var otillräcklig för
sjukhuskravet i det ständigt växande Göteborg. Även om det för en tid, genom
tillbyggnad på de av sjukhusets trädgård upptagna ödetomterna, kunde
gjorts rymligare, var läget alltför olämpligt för ett sjukhus, omgivet av
boningshus och två mycket trafikerade gator, med de flesta sjuksalarne
vända mot norr — således utan sol — samt med källare, vilka ofta vid
hård västlig vind vattenfylldes.

Sedan frågan om ny sjukhusbyggnad mognat, beslöts på allmän
rådstuga den 10 september 1845 att en sådan skulle uppföras på bastionen
Carolus Dux bakom artilleristallarne. Detta befanns så mycket lämpligare,
som all gråsten för byggnadens behov kunde hämtas från de raserade
fästningsvallarne. Medlen till byggnaden skulle bestridas dels genom 60,000
riksdaler ur den Lesseska donationsfonden, dels genom de till
inkvarterings-verket anslagna tolagsmedlen, dels genom Sahlgrenska fonden. Då medlen
emellertid skulle tagas från andra källor än Sahlgrenska fonden ansåg
magistraten att den nya sjukhusinrättningen borde heta “Allmänna och

Sahlgrenska
sjukhuset. “

Efter ritning,
som uppgjordes av
arkitekten löjtnant
V. von Gegerfelt,
började så den
bekanta halvcirkelformiga byggnaden vid
Grön-sakstorget uppföras 1849.
Arkitektens kostnadsför-slag slutade på en
summa av 265,000
r:dr r:gs, men man
gjorde snart den
erfarenheten, som
både tidigare och
senare gjorts ifråga
om nybyggnader

Sahlgrenska sjukhuset på Änggården
(entréen)

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Fri May 10 19:49:59 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/gamlagot/1/0556.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free