- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
6

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

hvarefter vi skola öfvergå till beskrifningen af de allmännaste bergarterna, hvaraf jordskorpan består, samt vid framställningen af de skiktade eller neptuniska bildningarna följa en gifven ordning från de äldre lagren till de yngre. Vi vilja dervid tillika angifva de vigtigaste växtoch djurlemningar, som förekomma i de s. k. geologiska formationerna. Der tillfället erbjuder sig, skola vi göra de häntydningar och tillämpningar, som i agronomiskt hänseende och för landtbrukaren kunna vara af något intresse.
Utom den betydelse, som geologien eger för vetenskapsmannen, botanisten och zoologen, eller för konstnären, industriidkaren, bergsbrukaren och landtmannen, så utgör numera studiet af denna vetenskap en väsendtlig del af den allmänna medborgerliga bildningen och bör derföre med kärlek omfattas af hvar och en, som kan ega tillfälle att förskaffa sig någon kännedom om vår jords utvecklingshistoria och de märkvärdiga omgestaltningar, som på jordytan försiggått före menniskoslägtets tidehvarf.
Geologien är en temligen ung vetenskap. Dess egentliga grundläggare var A. G. Werner, född 1750 och död 1817. Han var professor vid Bergsskolan i Preiberg och det geologiska system, som han framställde, kallades neptunismen, emedan han utgick frän den åsigten, att hela jordklotet med alla dess bergarter och jordlager ursprungligen uppstått ur vattnet eller blifvit bildade uteslutande under dess medverkan, antingen som mekaniska aflagringar eller kemiska utfällningar. Denna åsigt om jordens uppkomst och utveckling befanns emellertid vid noggrannare undersökningar af bergarterna i Europas särskilda länder vara alldeles ior ensidig och ingalunda i stånd att

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0016.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free