- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
61

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Källorna såsom landtmannens bundsförvandter. 61
så stor mängd eller i ett sådant föreningsförhållande, att den verkar som ett gift på växterna. Men detta gift åter kan vara af den beskaffenhet, att det på vissa jordarter och för vissa växter ej förmår åstadkomma några skadliga inverkningar. Nödvändigheten af kunskap så väl i detta hänseende som uti allting annat till landtmannayrket hörande är alltså uppenbar. Någon annan väg för bristernas afhjelpande och de förefallande motsägelsernas lösning gifves icke.
Man kan betrakta källorna såsom landtmannens trogna bundsförvandter, med hvilkas tillhjelp han icke allenast kan vinna nya jordområden för kulturväxters odling, utan äfven medel att föröka och bibehålla bördigheten hos de gamla odalmarkerna. Menniskan är ej alltid i stånd att klart inse och fatta förhållandena i naturens hushållning, och mycket i naturen, som vid första påseende tyckes vara utan ändamål eller snarare till skada och olägenhet, befinnes vid närmare undersökning vara af största vigt och betydelse. Länkarna i naturtingens kedja äro oskiljaktigt förenade och beroende af hvarandra; saknas eller borttages en enda af desamma, så rubbas det hela och kommer i oordning. Vi hafva angifvit förvittringen såsom ett vilkor för landtbrukets möjlighet och vi hafva visat, att källornas arbete är att betrakta såsom tillhörande förvittringsfenomenerna, hvaraf sålunda följer, att källorna på jorden äfvenledes äro ett väsendtligt vilkor för jordbrukets uppkomst, utveckling och vidmakthållande. Man må likväl ej tro, att detta är det enda ändamål, som källorna uppfylla; vi hafva blott här antydt saken ur en synpunkt eller huru den i agronomiskt hänseende bör betraktas.
Emellertid är det högst förunderligt, då man betänker naturens anordningar; allt är i ett ständigt kretslopp och i en oupphörlig omflyttning från ett ställe till ett

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0071.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free