- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
215

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

användas till grafvårdar, golf, bordskifvor och monumenter m. m.
Den hvita marmor, som blifvit använd till vissa yttre delar och listverk af Upsala Domkyrka, äfvensom till pelare in uti densamma, är efter all sannolikhet från Wattholmatrakten och Lena socken i Upland. Till statymarmor förmodar man, att den hvita finkorniga och särdeles vackra kalkstenen från trakten af sjön Elflången i Örebro län skulle kunna med fördel användas. Likaså rekommenderas marmorarterna från Sala såsom ett utmärkt material för arkitekten och konstnären.
De sednare årens geologiska forskningar hafva ådagalagt, att Sverige är ovanligt rikt på kalkstenslager och marmorarter af rik omvexling och den tiden torde derföre kanske ej vara så långt aflägsen, då man mera än nu förstår att tillgodogöra sig dessa skatter, som en gifmild natur i så ymnigt mätt skänkt vårt land.
Marmorarternas och kalkstenarnas specifika vigt varierar mellan 2,6 och 2,85. En kubikfot kalksten väger mellan 160 och 175 skålpund och nedsänkt i vatten 90 timmar insuper den från 1 till 26 ort vatten. De renare kalkstensarterna upptaga vanligen mindre fuktighet, än de som innehålla främmande inblandningar.
Vi hafva sett, att vårt land är rikt på kalk, men det synes vara lika rikt äfven på malmgångar, och dessa har man förstått att bättre göra sig tillgodo, så att man med skäl kan säga, det Sveriges välstånd till en betydlig del grundar sig på den ymniga tillgången på värderika malmer. Så väl inom som utom landet känner man också derföre bättre till de svenska malmfälten, än de svenska kalkstens- och marmorbrotten. Af denna anledning är det alltså mindre nödvändigt att här omnämna och närmare beskrifva den stora mängd af malmgångar och grufvefält,

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0225.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free