- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
243

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Söndergrusning och förvittring. 243
det är ej nog med, att de fasta bergarterna söndergrusas och förvittra till lösa jordlager; äfven inom dessa sistnämnda bildningar fortgår samma sönderdelningsprocess utan afbrott och landtmannen söker att i detta hänseende komma naturen till hjelp genom åkerjordens plöjning och bearbetning m. m. A andra sidan veta vi, att af förvittringsprodukterna efter de förstörda och sönderdelade bergarterna uppstå och bildas nya lager, som med tiden framstå för oss såsom hårda oeh fasta bergmassor, hvadan alltså i naturen existerar ett ständigt kretslopp äfven uti detta hänseende. Bergarters upplösning och förstöring är följaktligen ingalunda detsamma som tillintetgörelse; det är endast en förändring från en form till en annan, då de fasta bergarterna förvandlas till lösa jordarter och de lösa jordarterna förvandlas åter till fasta berg.
Denna lag, som säger, att allting i naturen är un-derkastadt förgängelse och förändring eller att naturkropparne befinna sig i en oupphörlig omgestaltning, var känd redan af de gamle filosoferna. Sålunda säger Pythagoras, att «allt i naturen vexlar och förändras, kropparna förvandlas och antaga oupphörligt andra gestalter«. Äfven Heraklit uttalar samma iakttagelse, då han förklarar, att «med undantag af elden finnes i naturen intet beständigt; allt förändras och är i oupphörlig öfvergång från ett tillstånd till ett annat«.
Men oaktadt förvittringsprocessens verkningar i naturen varit kända sedan äldre tider tillbaka, så återstår likväl mycket ännu, innan man fullständigt och nöjaktigt kan förklara förloppet af dessa företeelser jemte alla dervid verkande orsaker.
En svårighet vid dessa naturfenomeners undersökning består deruti, att bergarternas söndergrusning och förvittring ofta försiggår så långsamt och omärkligt, att hela

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0253.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free