- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
310

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Dalarnes siluriska formation, t. ex. vid Osraundsberget, har man funnit anledningar till förekomsten af bergolja i så stor mängd, att industriella företag derpå sannolikt kunna grundas. Likaledes har man funnit kaolin eller postlinslera på det nyssnämnda stället i Dalarne. Måhända är denna bildning analog med den kaolinhaltiga sandstenen (arkos) från Westergöthland.
Angående de siluriska lagrens betydelse i agronomiskt hänseende, skulle man från förhållandena vid Kinnekulle kunna göra följande allmänna anmärkningar.
På sandstenslagret är vegetationen visserligen omvexlande, men ingalunda så yppig och rik som på alunskiffern. Barrskog och löfträd, odlade fält, sänka ängsmarker och mossar förekomma nemligen i omvexling med hvarandra. Alunskifferlagret är onekligen för landtmannen det mest intressanta och tacksammast att odla. Bördiga sädesfält och isynnerhet ängar med den mest yppiga gräsrikedom karaktisera detta lager. Här förekommer ock Kinnekulles egentliga löfskogsvegeration. På kalklagret odlas isynnerhet sädesarter, som trifvas väl , i fall ej alltför torra somrar inträffa och det öfre matjordslagret är af tillräcklig djuplek. Stundom ligger dock kalklippan så nära upp i dagen, att växterna torka bort och säden blir småväxt samt kort på halmen. Är det öfre lösa jordlagret af alltför ringa mäktighet, uppkomma nakna och för odling otillgängliga fält, såsom på Öland, der någon vegetation endast trifves utmed sluttningarna mot hafvet, under det den s. k, Alfvaren är alldeles ofruktbar. Att mossar och vidsträckta myrbildningar stundom kunna uppstå äfven på lager af silurisk. kalksten, hvars skikt intaga ett nära horizontelt läge, visar bland andra förhållandet på Gotland. Det öfre skifferlagret på Kinnekulle är i allmänhet sterilt och synes föga lämpa sig för odling af några ädlare väx-

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0320.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free