- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
351

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

andra arter, än de nu lefVande. Äfvenledes är anmärkt, att likasom i vår tid vissa djurarter och slägten bebo vissa länder och haf, utom livars gränsor de ej anträffas, så var äfven förhållandet under de perioder, som närmast före-gingo vårt tidehvarf. Sålunda träffar man fossila djur, som i forntiden synas hafva vistats endast i Australien eller i dess närmaste haf, under det andra djur tyckas uteslutande hafva tillhört andra delar af jordklotet. Märkligt är tillika, att dessa fossila djur ganska nära äro. beslägtade med de djurslägten och arter, som nu förekomma i samma trakter. Nya Zeeland t. ex. saknar f. n. Kängurun, men eger deremot strutsartade foglar i mängd (såsom Aptevyx); samma förhållande egde äfven rum under plioceriperioden, Känguruliarter saknades, men jättelika strutsar (såsom Uinornis och Palapterya:) fnnnos deremot i stort antal.
Vissa djur, särdeles snäckor såsom 1’evebratula m. fl., fortlefva under alla formationerna ifrån de äldsta till de yngsta, ehuru vissa arter dö ut, under det nya tillkomma. Dylika under flera perioder fortlefvande djur, äro sådana, som tåla förändringar i klimat och omhvälfningar i jordskorpan m. m., utan att dö bort. De högre utveek-lade djuren utdogo merändels allesammans vid hvarje periods slut, emedan de ej kunde uthärda de omvexlingar, som tid efter annan inträffade på jordytan.
Att så väl djur som växter framträdt på jorden suc-cessift från lägre och ofullkomligare former till högre och mera utvecklade, hafva vi öfverallt funnit, och att det således var först i närvarande period, som jorden hunnit derhän, att hon kunde tjena till vistelseort för menniskan och de fullkomligare växterna, såsom Synantherer m. fl. Geologien visar derföre, att de fullkomligaste djurklasserna och växtfamiljerna äfvenledes äro de yngsta eller de som sednast framträdt på jorden.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0361.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free