- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
387

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

man känner de geologiska lagrens läge och förhållande till hvarandra. Hufvudsaken är, att hvarje landtbrukare intresserar sig för de på hans egendom förekommande jordarter och söker att förskaffa sig kännedom om jordlagren samt deras geologiska och agronomiska förhållanden. Utan en sådan kunskap hvarken är eller kan han blifva en verklig landtbrukare.
Att anställa sådana undersökningar är särdeles lätt och enkelt; man behöfver för detta ändamål endast en mindre jordborr af omkring tre alnars längd. Genom att anställa borrningsförsök på flera ställen af fältet, kommer man snart till kännedom om de särskilda jordlagrens förhållande till hvarandra. Mot höjderna och kring backarna aftager vanligtvis lagrens mäktighet, så att man icke behöfver befara att ej med borren träffa dem allesammans. Till ledning vid undersökningen har man åtminstone inom Upland alltid den hvarfviga mergeln, hvars egenskap att fräsa för syror genast gifver sig tillkänna. Har man med borren träffat mergeln, så vet man i allmänhet, hvilka lager skola följa närmast under och öfver densamma. Då man t. ex. känner, att svarta leran aldrig förekommer under hvarfviga mergeln, så vet man naturligtvis ock, att det skulle vara fåfängt att eftersöka densamma på sådana ställen, der man med borren redan träffat mergeln, utan att dessförinnan hafva funnit någon svartlera.
Sedan man sålunda genom borrförsök gjort sig underrättad om lerornas och de öfriga lagrens läge och utbredning m. m., upprättar man en geologisk karta med tillhörande profiler öfver de åkerfält eller ängsmarker och dylikt, som man undersökt. Enklast är att på de vanliga landtmäterikartorna låta anteckna

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0397.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free