- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
397

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

stånd en mera mörk färg än öfverleran. I Upsalatrakten saknas i allmänhet öfverleran och det undre lagret är derstädes ensamt rådande. Såsom åkerjord är underleran mera styf orh hård att bearbeta, än öfverleran. Den är emellertid en bördig och tacksam jord att odla och är hvad man kallar en ypperlig kornjord. Öfverleran är deremot mera mager och på den jordart, som deraf bildas, trifves ej korn rätt gerna, ej heller hvete, så vida jorden ej mera omsorgsfullt gödslas och bearbetas.
På sänka ställen och der åkerleran hålles utestängd för luftens inverkan, antager den en mer eller mindre blå färg, som härrör från jernoxid-oxidulföreningar, såsom vivianit eller fosforsvrad jernoxid med fosforsyrad jernoxidul o. s. v. Den kallas då af allmogen vanligen helt enkelt blålera. Som man häraf finner, är blålerau ingalunda någon sjelfständig geologisk aflagring, utan endast en modifikation af den vanliga åkerleran.
Hvarfvig lerjord. Slutligen må anmärkas, att i provinsens vestra del finner man här och hvar emellan den underliggande mergeln och de egentliga åkerlerorna ett föga mäktigt lager, som till utseendet helt och hållet liknar mergeln, men fräser ej för syror. Man kallar denna aflagring hvarfvig lera. Inom Upland eger denna jordart ej någon synnerlig betydelse, eftersom den endast sparsamt förekommer inom ett ringa område af provinsen. Men längre vesterut i Westmanland blir den hvarfviga leran mera allmän och intager der slutligen mergelns plats helt och hållet.
Svartlerjord. I de vikar och dalgångar, som i trakten af Mälaren förekomma, har man ännu en annan lerart, som alltid träffas mellan mergeln och den öfverliggande åkerleran; den har en svartblå färg och utvecklar vätesvafla vid pågjutning med saltsyra. Får den ligga

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 04:37:00 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/geolgn/0407.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free