- Project Runeberg -  Lärobok i Geologien med särskild tillämpning på Sverige och dess landtbruk /
417

(1868) [MARC] Author: Carl Erik Bergstrand - Tema: Textbooks for schools
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

är i allmänhet mera nödvändig på lerjord och mergel, än på sandjord; hvaremot förhållandet med täckta diken, som hufvudsakligen afse grundvattnets afledande kan fara tvertom, eller att sandjorden är i större behof af att täckdikas, än lerjorden och mergeln, då nemligen jordlagrens geologiska beskaffenhet är sådan, som vi i det föregående omnämt.
Slutligen kan grundvattnets bildande samt dess stigande och fallande vara beroende helt och hållet af vattennivån i närgränsande sjöar, floder och bäokar. Detta inträffar alltid med låglända ängsmarker och dylikt, hvilka ligga i nära jemnhöjd med vattnets nivå i närbelägna sjöar och vattendrag. Skall en sänkning af grundvattnet i jorden på sådana lokaler kunna ega rum medelst täckdikning, så måste vattnet först i de närliggande sjöarna och bäckarna sänkas, för att man vid täckdikningen må erhålla tillräckligt affall för vattnet; eller ock måste man -genom täta dammar eller vallar utestänga vattnet från sjöarna och floderna och sedan låta vattnet från dikena samlas i en djup graf eller brunn, hvarifrån det sedan genom ett pumpverk bortskaffas från fältet. Grundvattnets förhållande i sistnämnda fall är så uppenbart och påtagligt, att enhvar kan inse det, utan någon närmare kännedom om jordlagren i geologiskt hänseende.
Då de lösa jordlagren bestå af lera och sand i omvexlande lager ofvanpå hvarandra, så kan man betrakta hvarje sand- eller gruslager såsom ett naturligt aflopp för det vatten, som på ett eller annat sätt samlas i jorden och stiger allt högre och närmare mot sjelfva jordytan. Finner detta vatten tillräckligt aflopp, så att det kan bortrinna redan vid det nedersta sandlagret, så kommer
27

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sat Dec 21 11:51:50 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/geolgn/0427.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free