- Project Runeberg -  Göteborg med dess omgifningar framställdt i taflor /
Text

(1859-1862) [MARC] [MARC] - Tema: Göteborg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Nya Tyghuset

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Die südliche Seite wird von einem 160 Fuss
hingen Gebäude abgeschlossen, das für das
Material einer Reserve-Batterie bestimmt ist. Diese
südliche Façade unterbricht in der Mitte ein Thurm
dessen Plateau 112 Fuss über dem Wasserspiegel
liegt und von dem man, wie auch von den ändern
Thürmen, die schönste Aussicht nach allen Seiten
hin hat. Dieser Thurm ist im Uebrigen den Ändern
ganz gleich.

Der Bau dieses grossen Gebäudes ward vom
Jahr lfe54 bis 1858 bewerkstelligt und zum grössten
Theile durch Festungssträflinge ausgeführt, die
während dieser Jahre von der Festung Karlsten auf
die Schanze Kronau einlogirt waren. Die Kosten
gehen zu 2-300000 Rdr, und ward die Arbeit unter
Leitung des Oberstlieutenant Herr Aug. af Petersén
ausgeführt; sie ehrt den Meister, wie sie zugleich
eine Zierde des Staththeiles ausmacht; in dem sic
liegt.

Borggårdens södra sida tillslutes med en 160
fot lång for råd-byggnad, ämnad att inrymma
materie-ler till ett reservbatteri. Södra fasaden af denna
förrådsbyggnad är på midten afbruteu af ett torn,
hvars terrass ligger circa 112 fot öfver vattenytan
och från hvilken, liksom från de öfriga tornen, man
har den vackraste utsigt såväl öfver Göteborgs
om-gifningar som rivieret och i fogelperspektiv
sjelf-va staden. Tornet är i öfrigt lika beprydt som de
andra tvenne.

Utförandet af denna storartade byggnad
fortgick från 1854 till 1858 och bedrefs till största
delen med fästningsfångar, som från Karlstens
fästning under dessa år voro inlogerade i Skansen
Kronan.

Kostnadenuppgår till mellan två och trehundra
tusen rdr. Arbetet har blifvit utfördt af öfverste
löjtnanten Herr Aug. af Peterséns. Det hedrar sin
mästare på samma gång det pryder den del af
staden, der det är förlagdt.

’ The South Side of the court-yard is closed in
by a store-house of 160 feet in length intended to
contain the materials of a reserve battery. The
south front of this store-house is broken in the
middle by a tower, the terrace of which is about
112 feet above the level of the water, from which
terrace, as well as from those of the other towers,
the most splendid view is obtained of the country
round Gothenburg, the river, and also a bird’s
eye view of the city itself.

The erection of this building from its
commencement to its completion comprised four years,
from 1854 to 1858; the work was chiefly performed
by convicts from the fortress of Carlsten, who
during those years occupied the Redoubt called
“Ivronan“.

The costs of tliees tablislimenta mounts to
something between two hundred and three hundred
thousand riksdollars. ’ ,

The work was effected under the
superintendance of Lieutnant-Colonel Aug. Peterséns.

The establishment does credit to its master at
the same time as it forms an ornament to the part
of the city where it is erected.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Nov 12 13:53:09 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/gotmo/0136.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free