- Project Runeberg -  Göteborg med dess omgifningar framställdt i taflor /
Text

(1859-1862) [MARC] [MARC] - Tema: Göteborg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Jernvägsstationshuset

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Das Stationshaus für den Hauptverkehr misst
in der Länge 194 und in der Breite 55 Fuss; die
mit demselben vereinigte Balmhalle hat ihre
Haupt-facjade nach Westen zu, mit einem offnen Platz auf
NBrra Larmgatan.

Dies Haus ist, so zu sagen, aufgeführt in einer
Zusammensetzung von Bundbogen und vereinfachtem
gothischen Styl* Das äussere Mauerwerk besteht
aus gelben Klinkern und behauenem Kalkstein, das
Dach ist mit Schiefer gedeckt u. die kleinen Thürine
haben gusseiserne Spitzen. Die Bahnhalle, 310
Fuss lang und 101 Fuss breit, hat 4 Geleise für
Wagen und ausserdem ein Reserve Geleise; ausser
dem kolossalen Giebelfenster sehen wir 138 grosse
Dachfenster darin. In der zweiten Etage sind die
Zimmer für die Administration, wie auch einige
Wohnzimmer, in der untern Wohnung sind die
Wartesäle und die für Beamten nüthigen Loyalitäten.
Die Werkstätte und der Locomotivschuppen sind in
einfachem Styl gebaut,angemessen der
Ziegelconstruc-tion, nämlich rothe attsgefugte Ziegel mit Ornamenten
von gelben Steinen und Klinkern.

\ or dem westlichen Flügel der Bahnhofshalle
sind hübsche Blumenanlagen angebracht, die sich
bis nach rorra Larmgatan erstrecken. Ausser den
schon erwähnten Gebäuden finden sich verschiedene,
für besondere Zwecke aufgeführte Häuser, z. B. eins,
das die Schmiede, die Wagner- und mechanische
Werkstatt enthält, dann der in einem Circel gebaute
Locomotivschuppen mit einer grossen Wendescheibe
in der Mitte des Hofes und zwei grosse Magazine,
eins für die abgehenden Güter; doch sind diese
beiden letzten Gebäude, aufgeführt aus Holz, noch
nicht als permanent zu betrachten.

Von dem eben beschriebenen Bahnhofsgebäude zieht
sieh die Bahn längs der westlichen Seite der Elfmündung
bis zum sogenannten, lilla Boinmen hin. Später ivird sie
weiter fortgesetzt werden bei dem künftigen Packhause
vorbei und weiter über den Hafencanal bei “stora
Bom-men“ nach dem Ladungsplatze südlich von demselben.

Gothenburgs Bahnhof, wie alle übrigen Gebäude bei
der westlichen Stammbahn, sind sowohl im Entwürfe wie in
der Ausführung dem Arehiteeten, Capitain A. W.
Edel-svärd, auvertraut gewesen.

Detta hus är uppfördt i en stil, som kan
sägas vara sammansatt af rundbågs och förenklad
götisk stil. Det yttre murverket består af gul
klin-kert och huggen kalksten. Taken äro skiffcrtäckta
och smittornen hafva tackjernsspiror. — Banhallen,
som har fyra banor för vagnar och en reservbana,
är 310 fot lång och 101 fot bred. Den har, utom
sitt kolossala gafvelfönster, 138 stora takfönster.

Stationshuset innehåller i andra våningen rum
för administrationen samt några boningsrum.
Bottenvåningen består af väntningssalar och andra för
trafiken och tjenstemännen behöfiiga lokaler.
Verkstadshuset och lokomotivstalhirna äro byggda i en
enkel stil, lämpad för tegelkonstruktion, af rödt
fogadt tegel med ornamenter af gulsten och
klin-kert. — Utefter banhallens vestra gafvel äro
anbringade täcka blomsterplanteringar, hvilka sträcka sig
upp till Östra Larmgatan.

_ Utom de nämnda byggnaderna finnas
åtskilliga andra för särskilda ändamål uppförda hus, t.
ex. ett som innehåller en mekanisk verkstad, smedja
och vagnmakareverkstad; vidare lokomotivstallarne
bygda i cirkel, med en stor vändskifva midt på
gården, samt tvenne stora godsmagasiner, ett för
af-gående och ett för ankommande gods. Dessa
tvenne sistnämnda byggnader äro dock, såsom uppförde
al trä, ej att anse såsom permanenta.

Ifrån här ofvan beskrifna stationshus sträcker
sig jernbanan utefter vestra sidan af inloppet från
elfven vid s. k. Lilla Bominen. Framdeles kommer
densamma att fortsättas fram mot det blifvande
Packhuset, och vidare dérifrån öfver hamnkanalen vid
Stora Bommen till lastageplatsen söder om
densamma.

Göteborgs Stationshus, så väl som öfriga
husbyggnader vid Vestra Stambanan hafva både till
ritning och utförande varit uppdragna åt arkitekten
vid Statens Jernvägar, kaptenen A. W. Edelsvärd.

of this Railway Station is 194 feet by a breadth of
55 feet, with the principal front towards the West,
at an open space in North Larm Street.

The style of the building is what may be called
a combination of the Moresque and the plain Gothic.
The outer walls are of yellow brick and hewn sand
stone; the roofs are slated and the small turrets are
surmounted by cast-iron spires. The covered yard
ajoining the building, which is intersected by four
lines of rails for carriages and one reserve line, is
310 feet long by a breadth of 101 feet. This yard
it lighted by means of one large gable window and
138 skylights.

The mainbuilding contains the counting-houses ol
the officials and some prr ate rooms on the first floor.
The ground floor is subdivided into public waiting
rooms and other necessary apartments for the
officials. The buildings ,containing the work-shops and the
locomotive-sheds, are erected in a plain style, of
red and yellow brick. The ground in front of the
•west gable is laid out in ornamental flower-beds
extending as far as East Larm Steet.

Besides the above named buildings there are
several others for special purposes, as for instance,
the mechanical workshops, the smithy, the circular
locomotive-shed with a large turning dial in the
centre; two storehouses the one for arrivals and the
other for departures, The two last named buildings,
however, being built of wood, are not to be
considered as permanent.

From the Terminus above described, the Jine
runs along from the west side of the entrance from
the river, called Lilla Bommen; it is intended to be
carried along from here to the new custom-house
and further, across the Grand canal at Stora
Bommen, to the south side of the harbour.

All the buildings of the Gothenburg Terminus
have been designed and erected under the care of
Captain A. W. Edelsvard, Architect to the
Government Railroads.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Nov 12 13:53:09 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/gotmo/0140.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free