- Project Runeberg -  Göteborg med dess omgifningar framställdt i taflor /
Text

(1859-1862) [MARC] [MARC] - Tema: Göteborg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Navigationsskolan

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

Dies Haus, das in seinen äussern Parthieen
schon vollendet ist, wird auf unsrer Abbildung
dargestellt. Auf dem höchsten Puñete des
Quarnber-ges sich erhebend, hat es eine vortreffliche Lage mit
freier Aussicht nach allen Seiten. Nach Süden und
Westen streckt sieh diese über die Elbe nach dem
Meere zu, nach Norden und Osten hat man einen
Ueberblick über die hübschen und wechselnden
Parthieen von den Umgebungen der Stadt, begrenzt
von den Bergketten, die sich durch diese Gegenden
in ihrer Hauptrichtung von Norden nach Süden
ziehen.

Wie unser Bild uns zeigt, ist die neue
Navigationsschule in geräumigen Dimensionen erbaut;
sie wird ausser den Localitäten für Observationen
und Unterricht eine geräumige und hübsche
Wohnung für den ersten Lehrer der Schule enthalten.
Das Gebäude macht sowohl in seinen innern, wie
äussern Theilen seinem Baumeister ¡die Ehre.

Der Platz, den wir auf unserm Bilde unten
vor der Navigationschule erblicken, so belebt von
Menschen und mit Waaren bedeckt, ist der neue
Quai vor dem künftigen Zoll- und Packhaus. Der
Künstler hat sich in die Zeit versetzt, wo nach
Vollendung dieser, bis jetzt nur projectirten
Gebäude ein geschäftiges Treiben seine belebten
Bilder auf den Stellen entfalten vird, bis wohin noch
vor einigen Jahren das Gebiet des Flusses sich
erstreckte und Böte sich leichten Zugang zu diesen
unordentlichen und wilden Strändern bahnten.

Wohl kann man darin einstimmen, dass, wenn
Gothenburg auch noch jetzt keine grosse Stadt ist,
sie doch mit raschen Schritten einem solchen Ziel
entgegen eilt; gewiss ahnen nur Wenige die Grösse
der Rolle, die unsrer Stadt in den künftigen
Annalen des schwedischen Handels bestimmt ist.

gränsade af de bergskedjor, som genom dessa
nejder stryka fram i hufvudriktning från norr till söder.

Som vår teckning utvisar, är nya
navigationsskolans hus tilltaget i rymliga proportioner. Det
kommer att innefatta, utom lokaler för
undervisningen och observationerna, en rymlig och prydlig
bo-ningslägenhet för skolans förste lärare. —
Byggnadens både yttre och inre delar göra byggmästaren,
som uppfört densamma, all heder.

Den plan, så lifligt upptagen af menniskor och
varor, som vi på vår plansch upptäcka nedanför
navigationsskolan, är den nya quaien utanför det
blifvande tull- och packhuset. Konstnären har
an-ticiperat på den tid, då, efter fullbordandet af dessa
nu blott påtänkta byggnader, ett idogt lif kommer
att utveckla sina lifliga taflor, på de ställen, dit för
några få år sedan elfven ännu sträckte sitt område,
och båtar lätt funno tillträde till de här ruskiga och
oordnande stränderna.

Väl må man komma derom öfverens, att, om
Göteborg ej ännu är en stor stad, går den dock
med raska steg ett sådant mål till mötes. Få torde
ännu fatta storheten af den role, som är vår stad
beskärd i svenska handelns framtida annaler.

This edifice, the exterior of which is already
finished, is represented in our print. Crowning the
crest of the “Qvarn-berg“, it possesses an excellent
site with an unlimited view on all sides. At south
and west the prospect embraces the river towards
the sea; from north and east a view is obtained of
the beantiful and varigated pictures presented by
the environs of the town, bounded by ridges of hills
stretching from north so south.

As is seen from our engraving, the
Navigationschool is laid out in spacious proportions. Besides
school-rooms and an observatory, it will contain a
roomy and neat suite of appartements for the use
of the head-master. The edifice both as
regards-exterior and interior is a great credit to the builder.

The piece of ground at the foot of the hill on
which the building stands, forms the new Quay
upon which the new Custom-house and warehouses
are to be erected. Our artist, in covering this spot
with heaps of merchandise and busy groups of
people, has anticipated the day when the last named
buildings shall have been completed, and when the
bustle and activity of commercial life shall have
develloped and put forth their animated pictures on
a spot, which for but a few years ago, was still
under the waters of the river, and where boats
and craft of all descriptions were seen along the
untidy shore. . .

It may will be admitted, that if Gothenburg is
not yet a large city, it is progressing with rapid
strides towards becoming so. Perhaps but very few
are able to conceive the great part our town is
destined to play in the future annals of Swedish
Commerce.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Nov 12 13:53:09 2019 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/gotmo/0168.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free