- Project Runeberg -  Göteborg med dess omgifningar framställdt i taflor /
Text

(1859-1862) [MARC] [MARC] - Tema: Göteborg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Nya Elementarläroverket

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


DAS NEUE ELEMENTARSCHULGEBÄUDE,

othenburgs unaufhaltsam fortschreitende
Entwicklung und Vermehrung der Bevölkerung liess
schon lange das Bcdürfniss nach einem grüssern
Schulgebäude fühlbar werden. Man bediente sich
der alten Äushülfe, die Kommüne zu besteuern und
das pei’sönliche und private Interesse in Anspruch’
zu nehmen, um für diesen Zweck Mittel herbei zu
schaffen, und war ausserdem kühn genug, sich mit
der Bitte um Unterstützung zu dem Aufbau eines
solchen Gebäudes an die Rcichsstände zu wenden.
In Uebereinstiinmung mit der bei dem letzten
Reichstag sich geltend machenden Ansicht, die
Aufführung öffentlicher Lehrgebäude als
Reichsangelegenheit zu betrachten und Mittel dazu aus der
Staatskasse zu veranschlagen, bewilligten die Stände schon
beim Reichstag 1856 einen Anschlag von 150,000
R:dr R:mt zum Bau einer Lehranstalt in Gothenburg.

— Im Schulcollegium und Konsistorium äusserten
sich indessen so verschiedenartige Ansichten um den
Platz, wo das neue Schulgebäude aufgefürth
werden sollte, dass der Plan nicht gleich ins Werk
gesetzt werden konnte. Die allergrösste Majorität
bestand auf dem Vorschlag, bei den Behörden der
Stadt um die Einräumung eines hübschen,
geräumigen und gesunden Platzes neben dem südlichen
Wallgraben und der neuen Allee nachzusuchen,
während nur ein einziges Mitglied der genannten
Autoritäten die Ansicht festhielt, das Schulhaus
nach dem jetzigen Platze zu verlegen. — Jetzt
indessen ist das hübsche Gebäude beinahe fertig und
wird^ noch im September feierlich für seine künftige
Bestimmung eingeweiht und in Besitz genommen
werden.

Das eigentliche Schulgebäude ist ohne das
Souterrain zwei Etagen hoch, wie uns unsere
Abbildung zeigt. Die Anzahl aller Sääle und
Schulzim-mer ist ungefähr zwanzig, unter denen viele sehr
geräumig, hell und bequem sind; namentlich zieht
der sogenannte Sollennitätssaal die wohlverdiente
Aufmerksamkeit auf sich. Mitten in der
Vorderfronte des Hauses belegen, erhält er sein Licht durch
7 Fenster von gewaltigen Dimensionen, ist an der

NYA ELEMENTARLÄROVERKET.

öteborgs oupphörligt fortgående utveckling och
tillväxten af dess befolkning gjorde bchofvet af
ett större läroverkshus mer och mer kännbart. Man
tillgrep ej nu den gamla utvägen att samla medel
för ett sådant ändamål genom att beskatta
kommunen eller vädja till det enskilda och personliga
intresset, utan var djerf nog att vända sig till Riksens
Ständer med begäran om anslag för uppförande af
det ifrågavarande huset. I enlighet med den åsio-t,
som vid de sednaste riksmötena gjort sig gällande,
att betrakta uppförandet af läroverksbyggnader
såsom en riksangelägenliet och att för sådant ändamål
anslå tillräckliga medel utur stadskassan* beviljade
Ständerna redan vid 1856 års riksdag ett anslag af

150,000 Rdr rmt för uppförande af ett
läroverkshus i Göteborg.

Dock kom utförandet af denna plan ej genast
till verkställighet, af den anledning, att uti
läroverkets kollegium och konsistorium yppade sig högst
skiljaktiga åsigter om platsen, der den nya
byggnaden borde förläggas. Den aldra största
majoriteten yrkade på det förslag, att söka hos stadens
myndigheter utverka upplåtelse af en vacker, fri och
sund plats mellan södra vallgrafven och nya alléen,
under det att blott en enda medlem af de nämnda
auktoriteterna fasthöll den åsigten, att det tilltänkta
läroverkshus et skulle förläggas till dess nuvarande
plats.

Emellertid står nu det vackra huset i det
närmaste färdigt, och kommer i September månad detta
år att, efter högtidlig invigning,-för sitt framtida
bruk tagas i besittning.

Det egentliga läroverkshuset år, såsom
planchen utvisar, uppfördt i tvenne våningar,
oberäk-nadt souterrainen. Samtlige salarne och
läroverks-rummen äro omkring tjuge, af hvilka flera äro
mycket rymliga, ljusa och beqväma. I synnerhet ådrager
sig den s. k. Sollennitetssalen en vällörtjent
uppmärksamhet. Belägen i liusets s. k. avantcorps,
erhåller densamma belysning genom sju
fönsterlufter af väldiga dimensioner, är försedd med ett
utefter dess ena sida löpande galleri, och torde lcom-

THE NEW COLLEGE SCHOOL.

he continual progress made in the developement
of the City of Gottenburg, and the increase of
its population caused the want of a larger
CollegeSchool to be more and more felt. In order to
obtain means for this desideratum, recourse was had
to the usual and well-worn system of taxing the
community, applying to private individuals for
assistance and even the bold step was taken of
petitioning to government for aid in the attainment of
the desired object. *

In accordance with the views promulgated at
the late sessions of the States General, that the
erection of College buildings being a matter of

• 1 . o ^ o o

vital importance to the country at large, and
consequently, that sufficient means for such purpose
should be provided out of the funds of the State,
a grant of 150,000 Biks dollars was made by the
Diet of 1856 for the erection of a College-school
at Gottenburg.

Active- steps for the execution of this plan could
not, however, be immediateley taken on account of
differences which arose between the heads of the
College and the Dean and Chapter as to the choice
of a proper site for the newbuilding.

The majority voted for petitioning the
authorities’ of the city for the grant of a fine, healthy piece
of ground situate between the south moat’ and the
New Avenue, while a single member of the
authorities above named insisted on the erection of the
New-College on the spot where it now stands.

This latter member overruled all the others
and in consequence, the handsome building is now
nearly finished, and in the approaching month of
September, after solemn inauguration* it will be
thrown open for the purpose for which it has been
erected.

The School-house itself contains, as our
engraving shows, two stories besides the ground floor.
There are, in all, about twenty halls and
Schoolrooms of which several are very spacious, light
and convenient. The so called festive saloon claims
particular attention.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Tue Nov 12 13:53:09 2019 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/gotmo/0183.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free