- Project Runeberg -  Kort handledning för besökande på Linnés Hammarby /
13

(1918) [MARC] Author: Tycho Tullberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Gårdens historia och beskrivning

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

andra sidan av ån ser man det Linné fordom tillhöriga Sävja. Vid Falebro passerar den Sävjaån för att sedan fortsätta i sydöstlig riktning genom Berga by åt Mora stenar till. Innan den kommer till sistnämnda plats, upptar den dock vid en lada, kallad Bergsbrunna- eller Mora-ladan, en smal, enskild väg (vars början ej är utsatt på kartan), vilken leder till Edeby, där passerar en bro över Sävjaån och i nordlig riktning fortsätter till Hammarby, där den utmynnar i den yttre gårdens sydvästra hörn. Vi kunna kalla denna väg Edebyvägen.

Dessutom fanns tidigare en tredje väg till Hammarby. Den utgick från vägen mellan kyrkbyn och prästgården, förlöpte till en början i sydlig riktning, men krökte sig snart mot sydost och passerade genom den sydliga delen av parken till gården, där den övergick i den väg, som ännu skiljer boningshusen från köksträdgården. Denna väg, som vi kunna kalla Ängebyvägen, då den passerar Ängeby gård, och som under Linnés tid torde ha varit den mest begagnade, användes numera icke för färder mellan staden och Hammarby. Från denna väg går däremot en bred gångstig genom parken förbi en liten stuga inbäddad i dess nordliga kant till vägen mellan Tjocksta och prästgården, vilken begagnas av dem, som från Hammarby och Edeby besöka kyrkbyn eller kyrkan. Nedanför ovannämnda stuga ligger en utmärkt källa.

Innan vi lämna vägarna till Hammarby, ha vi också att nämna den gångstig, som leder från Bergsbrunna station över Berga by och Sävjaån till Ängeby, där den övergår i den nyssnämnda Ängebyvägen. Denna stig står ej utsatt på fig. 7, men är lätt att finna, då genom Sv. Turistföreningens omsorg längs densamma vägvisare äro uppsatta. Den över Sävjaån ledande gångbron är även ett verk av nämnda förening.

Till Hammarby kan man sålunda färdas på följande olika sätt och vägar. Man kan efter häst fara från Uppsala till »Nöden» och därifrån på den nordligare

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 06:01:21 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/hammarby/0015.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free