- Project Runeberg -  Hvar 8 dag / Årg. 14 (1912/1913) /
154

(1899-1933)
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - N:o 10, den 8 december 1912 - Sidor ...

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

INLANDSBANANS FÖRSTA DEL ÖPPNAD.

STRÖMSUND, slutpunkten i den nu färdigbyggda järnvägslänken Östersund—Ulriksfors-Strömsund, öppnad för provisorisk trafik d: 1 dec. Ehuruväl denna icke endast för trakten men för hela vårt land betydelsefulla tilldragelse timat utan någon officiel prägel, var den föremål för ett utomordentligt stort intresse frän de berörda orternas befolkning.

Efter fotgrafi. Kliché: Bengt Silfversparre.

Den 25 maj 1907 beslöt riksdagen att den första länken af Inlandsbanan, Östersund—Strömsund, skulle byggas, och detta beslut är nu efter 5 års arbete förverkligat. Dennya järnvägen lämnar vid Lugnvik strax utanför Östersund tvärbanan och går härifrån fram mot Indalsälfven, som den passerar vid Litsnäset på en väldig järnbro. Endast en och en half kilometer härifrån möter järnvägen ett nytt vattendrag, Långan, hvarefter den följer Indalsälfven, som här erbjuder en storartad utsikt med sina breda vatten och bördiga, tätt bebygda stränder. Efter passerandet af Lits station stöter järnvägen några km. därifrån på det tredje vattendraget, Hårkan, och löper sedan in mot Häggenåsbygden, där ett vackert norrländskt landskap med väldiga skogar utbreder sig. Det är skogen och vildmarken som nu tar vid på allvar.

JÄRNVÄGSBRON ÖFVER ULRIKSFORSEN

Vid Sikås har ett lifligt stationssamhälle vuxit upp kring järnvägen. Härifrån eår banan genom skog och ödemark, i hvilka Hallvikens station och bygd gör ett behagligt af brott fram mot Ulriksfors, en öde plats, som förutom stationshuset endast består af ett par gårdar. Från Ulriksfors utgår den 4 km. långa bibanan till Strömsund och likaså den blifvande järnvägen till Volgsjön. Med järnvägens tillkomst öppna sig gifvetvis stora områden för arbete, jordbruk och industriell verksamhet. Om de stora rikedomar som ligga förborgade i skogarna, de odlingsbara markerna och torfmossarna samt de betydande vattenfallen en gång kunna tillvaratagas komma nya arbetsfält att öppna sig och därmed äfven befolkningens lefnadsvillkor att väsentligt förbättras.

Efter fotografier. Kliché: Bengt Silfverparre.

SIKÅS STATION. ULRIKSFORS STATION.




<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Thu Dec 21 14:45:35 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/hvar8dag/14/0170.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free