- Project Runeberg -  Internetworld
(2003) [MARC]
Översikt | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Note: This work was first published in 2003, less than 70 years ago. Therefore, this work is protected by copyright, restricting your legal rights to reproduce it. However, you are welcome to view it on screen, as you do now. Read more about copyright.

!nternetworld

SVERIGES STÖRSTA GUIDE TILL INTERNET // INTERNETWORLD.IDG.SE TIDSAM 0825-06

Förord till den elektroniska utgåvan

Projekt Runeberg digitaliserar och sprider fritt äldre nordisk litteratur, där upphovsrätten har gått ut eftersom författarna har varit döda i minst 70 år. För tidskrifter och uppslagsverk med många författare har vi, som en praktiskt princip, digitaliserat hela årgångar när 70 år har gått efter utgivningsåret, utan avseende på alla enskilda medförfattares dödsår.

Men vad skulle hända om vi helt enkelt struntade i upphovsrätten och gav oss på ett ganska nytt material? För att utforska den frågan, digitaliserades i juni 2022 ett enda nummer (Nr 6, sommaren 2003) av tidningen Internetworld, som då ännu bara var 19 år gammalt. Givetvis är detta ett intrång i upphovsrätten hos många personer och företag. Men innehållet i artiklarna är av nostalgiskt värde och annonserna är fullständigt inaktuella. Har någon något att förlora på att detta sprids fritt? Låt oss helt enkelt se vem som blir först att kräva att detta plockas bort från nätet.

Eftersom artiklar och annonser ofta spänner över ett helt uppslag, har fotografierna av uppslagen inte delats upp i separata vänster- och högersidor, utan ett uppslag presenteras per bild. Alla uppslag har fotograferats av i nära 24 megapixels upplösning.

Skärmbild av webbsajten
Skärmbild av webbsajten.

Då detta skrivs i juni 2022 finns innehåll ur det aktuella numret (6/2003) fortfarande på nätet, på förlaget IDG:s webbsajt, till exempel artikeln Sveriges 100 bästa sajter – Topp100 2003 av Mikael Zackrisson. Men utseendet på webbsajten 2022 (se skärmbild ovan) skiljer sig ganska mycket från den tryckta sidan. Och framför allt finns de gamla annonserna inte kvar. Hos Internet Archive finns den sidan arkiverad sedan 2018, men alltså inte från 2003. Möjligen har förlaget byggt om sin sajt då, och sidans äldre adress har ändrats. Webbsidan för Internetworld (internetworld.idg.se) såg i juni 2003 ut så här och den aktuella artikeln såg ut så här. Allt detta är intressant i sig, men det ger ingen exakt bild av hur den tryckta tidningen såg ut.


Innehåll / Table of Contents


Översikt
Nr 6, sommaren 2003

Korrstaplar / Proof bars for subvolumes

2003-6


Project Runeberg, Sat Jun 4 16:08:56 2022 (aronsson) (diff) (history) (download) Next >>
http://runeberg.org/iw/

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free