- Project Runeberg -  Köldens barn /
36

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - II. Livets lag

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

stillande» liade i synnerhet varit godt. Men missionären var i alla fall ett påhäng, ty han hade ej fört med sig någon proviant till lägret, och han åt duktigt, och jägarna knotade. Men han förkylde sina lungor uppe i bergen, och efteråt påtade hundarna undan stenarna med nosen och slogos om hans ben.

Koskoosh lade ännu en gren på elden och blickade ännu längre tillbaka i det förflutna. Det var den stora hungersnödens tid, då de gamla männen kröpo intill elden med tomma magar och talade om dunkla sägner från gamla tider då Yukon gick öppen i tre vintrar och sedan låg tillfrusen i tre somrar. Han hade förlorat sin mor i den hungersnöden. Om sommaren hade laxstimmen uteblivit, och stammen väntade på vintern och renens ankomst. Så kom vintern, men inga renar. Aldrig hade man varit med om något dylikt, ej ens på de gamla männens tid. Men renen kom ej, och det var det sjunde året, och hararna hade ej ynglat och hundarna voro bara ben och skinn. Och i det långa mörkret lågo barnen och kvedo och dogo, likaså kvinnorna och de gamla männen, och icke en på tio av stammen blev vid liv för att möta solen då den kom. tillbaka till våren. Det var en hungersnöd!

Men han hade också varit med om tider av ymnighet, då maten skämdes för dem och hundarna voro feta och odugliga av övermättnad —• tider då de läto villebrådet gå odödat och kvinnorna voro fruktsamma och tälthyddorna myllrade av kravlande småbarn av bägge könen. Då blevo männen övermodiga och revo upp gamla tvister och gingo över bergen söderut för att döda Pellyfolket och västerut för att få sitta vid Ta-nanafolkets slocknade eldar. Han mindes hur han

36

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0040.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free