- Project Runeberg -  Köldens barn /
107

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VI. Ensamme hövdingens sjukdom

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

betydde shamanernas fruktansvärda ceremonier och maskerade mysterier, då det levande underverket ångbåtar dagligen dunkade och flåsade uppför och utför Yukon, trots alla naturlagar ett verkligt eld-frustande vidunder? Och vilket värde hade nu ärvt anseende, då den som högg den mesta veden eller bäst styrde en propellerbåt genom öarnas labyrint åtnjöt den största aktningen bland sina kamrater?

De båda gubbarna Ensamme Hövdingen och Mutsak hade i själva verket levat för länge och råkat ut för onda dagar, och under den nya tingens ordning voro de utan heder och plats. De väntade därför dystert på döden, och under tiden kände de sig vänligt stämda mot den underlige vite mannen som delade myggrökens obehag med dem och beredvilligt lyssnade till deras berättelser om den gamla tiden innan ångbåten kom.

»Man valde alltså ut en flicka åt mig», sade Ensamme Hövdingen. Hans gälla och pipande röst ramlade då och då som ett lod ner i en hes och skrällande bas, men just som man blivit van vid den, flög den upp igen till tunn diskant — än gnisslade den som en syrsa, än vrålade den som en bölgroda, så att säga.

Man valde alltså ut en flicka åt mig»,, sade han. >Ty min far, som var Kask-ta-ka, Uttern, var ond för att jag inte såg med begärligt öga på kvinnor. Han var en gammal man och hövding för sin stam. Jag var den ende överlevande av hans söner och endast genom mig kunde han hoppas att få sitt blod fortplantat bland ännu ofödda efterkommande. Men ser du, vite man, jag var mycket sjuk, och när varken

107

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0111.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free