- Project Runeberg -  Köldens barn /
114

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VI. Ensamme hövdingens sjukdom

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

sikte mot ansikte; men mannens andra spjut, som var hans sista, gav mig endast ett skrubbsår i axeln. Då var jag över honom, gjorde intet kast, utan tryckte in spjutudden i hans bröst och trängde den igenom honom med bägge mina händer. Och medan jag trängde på med hela min styrka, slog han mig i huvudet en gång och två gånger med bladet av sin åra.

»Just som spjutudden trängde ut ur hans rygg, slog han mig på huvudet. Det kom en blixt liksom av klart ljus, och inne i mitt huvud kände jag något knäppa till — ja, det var alldeles som en knäpp. Och den tyngd, som tryckt så länge över mina ögon, var borta, och bandet som klämt ihop min panna så hårdt hade brustit. Och en stor glädje kom över mig, och mitt hjärta sjöng av fröjd.

»Detta är döden, tänkte jag, och jag tänkte att döden var något mycket skönt. Och sedan såg jag de båda tomma kanoterna, och jag visste att jag inte var död, utan frisk igen. Mannens slag på min hjässa hade gjort mig frisk. Jag visste att jag hade dödat, och smaken av blod gjorde mig vild, och jag borrade min åra i Yukons bröst och drev min kanot bort mot mukumu-kernas by. De unga männen bakom mig uppgå vo ett högt rop. Jag tittade över min axel och såg vattnet skumma vitt om deras åror ...»

*Ja, det skummade vitt om våra åror», sade Mutsak. »Ty vi kommo ihåg Utterns och Skolkas befallning att med egna ögon se hur Ensamme Hövdingen dog. En ung man av mukumukerna, som var på väg till en laxtina, fick se Ensamme Hövdingen och de fem tjogen män bakom honom. Och den unge mannen flydde i sin kanot raka vägen till byn för att man skulle slå alarm

114

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0118.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free