- Project Runeberg -  Köldens barn /
136

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - VIII. Ligouns död

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

fyllde de sina magar med hans mat och dryck. Åtta tusen filtar skänkte han dem, det vet jag bäst, ty vem höll räkning och delade ut dem efter anseende och rang om inte jag? Och till sist var Ligoun en fattig man, men hans namn var på alla människors läppar och andra hövdingar skuro tänderna av avund över att han var så stor.

Och eftersom hans ord hade så stor vikt, rådde han till fred, och han for till varje potlatch och fest och stamsammankomst för att råda till fred. Så kom det sig att vi reste tillsammans, Ligoun och jag, till den stora fest som gavs av Niblack, hövding över flodindianerna av Skootstamman, inte långt från Stickeenstammen. Det var de sista dagarna, och Ligoun var mycket gammal och ntycket nära döden. Han hostade av köld och lägerrök, och ofta rann det röda blodet ur hans mun, så att vi trodde han skulle dö.

»Nej», sade han en gång vid ett sådant tillfälle, »det vore bättre, att jag doge då kniven dryper av blod och det är ett brak av stål och en lukt av krut och männen skrika högt tack vare kallt j ärn och snabbt bly.» Så att det är tydligt, Skäggansikte, att hans hjärta ännu var starkt nog till strid.

Det är mycket långt från Chilcat till Skooterna, och vi sutto många dagar i kanoterna. Och medan männen arbetade med årorna, satt jag vid Ligouns fötter och tog emot Lagen. Det anstår kanske inte mig att tala om Lagen, ty jag vet att du, Skäggansikte, är mycket skicklig i den konsten. Men jag talar om Lagen: blod för blod och rang för rang. Ligoun utvecklade också frågan vidare i det han sade:

’Men ett skall du veta, Olo, att det är föga heder

136

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0140.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free