- Project Runeberg -  Köldens barn /
159

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - IX. Li Wan, den sköna

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

det, hon kände att hon ännu stod helt nära avslöjandet, men den nervösa spänning hon undergått hade tröttat henne och hon väntade passivt på att något skulle hända, hon visste icke vad. Överallt mottogo hennes sinnen otaliga intryck, och vart och ett av dem blev en dov eggelse för hennes tröttkörda fantasi. Någonstädes inom henne fanns det någonting som harmonierade med den yttre omgivningen, glömda eller aldrig anade motsvarigheter väcktes till liv, och hon märkte allt detta utan någon nyfikenhet, och hennes sinne var oroat, men hon orkade ej med det själsarbete som krävdes för att uttolka och förstå. Hon travade alltså tungt i sin herres spår och inskränkte sig till att vänta på det som på ett eller annat sätt måste hända, det visste hon.

Efter att ha undergått människornas vanvettiga misshandel återtog ån slutligen sina gamla vägar, sölade och grumlade av deras arbete, och ringlade sig lättjefullt fram mellan de vidsträckta slätter och skogbeklädda sträckor där dalen vidgade sig mot sin mynning. Här slutade den del av ån som »lönade sig», och här hade människorna ingenting annat att göra än att lata sig, ehuru ogärna, då det lockande fanns så nära. Och här var det som Li Wan, då hon stannade för att slå till Olo med sin käpp, hörde en kvinnas silverklingande skratt.

Utanför en hydda satt en kvinna, ljushylt och rosig som ett barn, och smålog muntert åt en annan kvinna som stod i dörren. Lien den sittande kvinnan skakade ut sina massor av svart, vått hår, som ångade för solens varma smekning.

Ett ögonblick stod Li Wan som fastnaglad. Sedan

159

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0163.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free