- Project Runeberg -  Köldens barn /
181

(1918) [MARC] Author: Jack London Translator: Ernst Lundquist
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - X. De gamla männens liga

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

nens ögon, och de unga männen sågo på dem med tillfredsställelse. Dibarn hängde vid kvinnornas bröst, och de voro breda över höfterna av stammens tillökning. Männen voro män i dessa dagar. I fred och överflöd, i krig och hungersnöd voro de män.

På den tiden fanns det mera fisk i vattnet än nu och mera villebråd i skogen. Våra hundar voro vargar, varma i sina tjocka pälsar och härdade mot köld och storm. Och då Pellys kommo till vårt land, slogo vi ihjäl dem och blevo ihjälslagna. Ty vi voro män, vi Whitefishfolk, och våra fäder och våra fäders fäder hade kämpat mot Pellys och bestämt landets gränser.

Och som det var med våra hundar, så var det också med oss. Och en dag kom den förste vite mannen. Han släpade sig fram på händer och fötter i snön. Och hans hud satt stram och hans benknotor voro skarpa därunder. Aldrig hade det funnits en sådan människa, tänkte vi, och vi undrade av vilken besynnerlig stam han var och från vilket land. Och han var svag, ytterligt svag som ett litet barn, så att vi gåvo honom en plats vid elden och varma fällar att ligga på, och vi matade honom så som man matar små barn.

Och med honom var en hund stor som tre av våra hundar och mycket svag. Den hundens hår var kort och inte varmt, och svansen var förfrusen så att spetsen föll av. Och denna underliga hund födde vi och bäddade ner honom vid elden och drevo ifrån honom våra hundar som annars skulle ha dödat honom. Och tack vare älgköttet och den soltorkade laxen fingo mannen och hunden krafter, och då krafterna tilltogo blevo de morska och käcka. Och mannen talade med hög röst och skrattade åt de gamla männen och de unga

j8t

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 13:05:08 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/koldenbarn/0185.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free