- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
49

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - I. Det obrutna brefvet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

DET OBRUTNA BREFVET.

49

"Det ar den gamle Naumans sal eller arbetsrum; till höger har han sin sängkammare, och till venster ar köket och en liten skrubb, som varit hushållerskans rum, men som hon nu afstått åt Alitza, då hon sjelf nöjer sig med att ligga i köket."
Jag följde Myrvins anvisning och såg verkligen mycket väl ungefär hälften af rummet, hvars fönster lågo midt för oss och knappt en aln ifrån marken.
Derinne satt vid ett bord, på motsatta väggen, en man om sextio ar, hvars resliga och kraftfulla figur och stora hufvud belystes af en lampa, som stod framför honom. Han var klädd i en kort arbetsrock, hvars ärmar voro uppvikna och lemnade de starka och håriga handlederna bara. En eldröd rökmössa, gammal och tillplattad, satt på sned öfver hans krusiga och gråspräugda hår och ökade ännu mera det djerfva och militäriska uttrycket i hans ansigte, hvars profil skarpt och noggrannt aftecknade sig mot den mörka väggen.
Med hufvudet framlutadt öfver ett papper eller ritbräde, tycktes han vara ifrigt sysselsatt, och framför honom på bordet stodo åtskilliga små besynnerliga modeller af trä och metall.
I den mörkare delen af rummet satt en qvinna, hvilken jag igenkände såsom den gamla Mokujä. Hon tycktes vara sysselsatt att nysta garn, ty en sned* och bristfällig nystvinda stod framför henne, men i sjelfva verket satt nystanet orördt inklämdt under hennes venstra arm, under det hon ifrigt och noggrannt blandade en smutsig kortlek och utlade den hastigt och behändigt i sitt knä, allt emellanåt kastande forskande och rädda blickar på sin husbondes bistra ansigte.
"Kom nu hit åt denna sidan!" sade Myrvin, hvilken anade, att jag fåfängt sökte Alitza. "Här kan ni Ä in genom det andra fönstret och på det sättet få reda på allt i hela rummet."
Han hade rätt, jag såg nu verkligen den unga flickan, som satt vid ett litet sybord, der en hög med linneväf låg framför henne.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0049.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free