- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
130

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - III. Lifvets poesi?

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

3

ONKEL BENJAMINS ALBUM.

derpå, men ni vet det, redan förut hade begäret att skrifva, att gifva lif och form åt fantasiens bilder ;jort sig gällande. Detta första försök hade en viss framgång, och en dag hörde jag dessa skygga, half dunkla bilder bedömas och berömmas af en man, hvars redan vunna rykte, hvars snille och öfverlägsenhet gjorde hans dom afgörande.
"Han anade icke, att han stälde sina ord till författarinnan af det arbete han gillade, och att hans välvilliga spådomar om den okända författarens framtida lycka föllo som gnistor i dennas själ. Hvad skall jag säga er. Ifrån detta ögonblick tog jag i besittning, och förstod med ens att disponera öfver den verld, som låg inom mig, denna fantastiska verld, söm låter den verkliga träda i bakgrunden och nästan försvinna ; men på samma gång kände jag, att den kärlek, jag sa oförsigtigt inrymt i mitt hjerta, med alla dess triviala följder och förhållanden, höll mig qvar och läste fast mig vid hvardagslifvets eviga bestyr, dess oupphörliga och nödvändiga omsorger, dess pligter och äfven fröjder.
"Hvad ar att göra, Benjamin ? Jag älskar båda. Jag kan icke försaka någon, och min själ kämpar och fortares under bemödanden att lefva för båda dessa verldar, att förlika dem med hvarandra. Ack, ni ser hur det går. Ni hörde min svärmors dom, den var hård men sann : ’det vissa resultatet af dessa bemödanden ar att - såsen blir brand*.
.’ ^ *
"Jag älskar min man och mina barn med hela den outsägliga ömhet, hvaraf mitt hjerta ar mäktigt, men jag vantrifs och tröttas och plågas af den verld, hvari jag måste lefva och handla för deras skull. Ah, Benjamin, jag sökte lifvets poesi, men hvar finna den? Jag trodde den låg i konsten, i ärelystnaden och slutligen i kärleken; men nej, det ar i fantasiens verld den endast finns och - i denna verld får jag icke lefva."
"Men, Karina, på samma gång edra lifliga tycker! för musik och målning, blommor och poesi visade er

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0130.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free