- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
169

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


Gossen skulle således hafva varit den enda, som sett sin faders mördare. Det föreföll mig som en hemsk och sällsam skickelse. Emellertid var ingen vidare upplysning om saken att få. Jag förseglade den dödes schatull, hvartill nyckeln, efter kammartjenarens utsago, skulle förvarats af hans husbonde, lemnade på Balduins begäran en afskrift af protokollet vid besigtningen och läkarens intyg om dödssättet och reste min väg.

På återvägen föll det mig in att besöka platsen för mordet, och i stället att fara direkte ned till gästgifvaregården, stannade vi vid kyrkan.

Det var på den gamla kyrkogården man funnit liket, och vi upptäckte efter något sökande tydliga blodspår i det nedtrampade gräset och funno sanden uppsparkad der bredvid.

Det tycktes mig, som om vid den strid, hvilken kanske föregått, man skulle kunnat tappa och lemna qvar något föremål, som kunde leda till mördarens upptäckt, och jag gick derför rundtomkring stället, undanrödjande med käppen de höga nässlorna och bolmörten, som växte ibland gruset, och fann också verkligen, omstjelpt i en grop, en liten trälåda med skjutlock, i hvilken endast några sönderrifna papperslappar lågo.

Jag ropade på kommissarien, vi undersökte nogare vårt fynd och sågo genast, att vid lådans kant verkligen suttit tvenne läderremmar, som voro afskurna och tjenat att bära den på ryggen, samt att papperslapparne voro fragmenter af några sånger och berättelser, sådana som kolportörer bruka kringsprida.

Här var således en ganska stor anledning att verkligen misstänka den kringvandrande mannen. Men hvarför hade han lemnat lådan qvar, hade han blifvit skrämd, eller tänkte han med den mördades kläder uppträda i en annan rol?

Om aftonen, då jag blifvit ensam i mitt rum på gästgifvaregården, framstälde sig naturligtvis denna händelse åter för mina tankar. Jag genomgick alla

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0169.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free