- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
172

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

qvarstod hos alla, och ehuru jag endast till någon grad delade den, hade jag vidtagit alla möjliga åtgärder för att återfinna honom. Flere personer i trakten hade sett och talat vid honom och hans barn, men ingen visste hvart han tagit vägen, och det mest besynnerliga var, att jag aldrig ens kunde få reda på hvem, som samma natt mordet skedde, hade skjutsat honom förbi Bräcke gästgifvaregård, och slutligen började jag anse denna del af Lisslenas berättelse för endast en dikt eller en fantasi, förorsakad af hennes uppskakade sinnesstämning.

Hastfords lik hade blifvit fördt till familjegrafven på någon af hans andra egendomar; kammartjenaren hade ledsagat hans son och den gamla Dora, enligt sin herres afsigt, till Stockholm, och genom tidningarne såg jag, att de helt och hållet derangerade affärerna efter hans död blifvit ordnade så, att hans ofantliga skulder verkligen blifvit betäckta, och till och med en måttlig summa återstod för sonens uppfostran, egentligen genom en helt nyligen inlöst stor lifassurans i ett engelskt försäkringsbolag, hvilken nu utföll.

Detta mord, hvars många hemlighetsfulla detaljer länge sysselsatte min inbillning, var och förblef emellertid höljdt i en, som det tycktes, ogenomtränglig slöja.

I dessa glest befolkade trakter är det lätt att undkomma, ryktet hinner icke brottslingen i förväg, och att denne vid detta tillfälle haft antingen en synnerlig lycka och mycken klokhet, eller goda resurser för att undkomma och göra sig oigenkänlig, var tydligt.

Det fins emellertid intet hugskott så orimligt, att man icke i en dylik sak upptar det till skärskådande, och ehuru jag med ovilja och förakt åhört Lisslenas hemliga och indirekta anklagelse, återkom likväl min tanke ovilkorligt dertill, helst jag påminde mig vissa små omständigheter i Balduins uppförande, som genast syntes mig sjelf anmärkningsvärda. Jag gjorde mig

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0172.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free