- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
174

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

snedhet, och för öfrigt ofördelaktiga yttre icke mildrades af något synnerligt själens företräde och hvilkens rikedom och rang väl voro behöfliga, för att skaffa henne öfverseende och välvilja i en verld, hvarpå hon tydligen med det yttersta förakt och vresighet skådade ned.

Grefvinnan var syster till den för längesedan mördade Hastford, och i sitt testamente hade denne uttryckt sin lifliga önskan att se sin son i en framtid förenad med den då sjuåriga systerdottern.

Jag vet icke om grefvinnan var lika stolt öfver sitt eget namn och värderade det lika högt, som jag hört att brodern gjort, och derför delade denna önskan oaktadt den unge Hastfords fattigdom, eller om dotterns fulhet lät henne frukta en möjlig mesallians, alltnog, jag hade länge vetat att detta parti var afgjordt, ehuru fröken Mary var ett år äldre än sin kusin, hvilken ännu vistades i Upsala och helt nyss blifvit myndig.

I ett bref ifrån grefvinnan, hvilken alla somrar vistades på en egendom i Södermanland, hade jag redan för längesedan blifvit ombedd att besöka henne i en vigtig affär, och då jag i alla händelser måste resa till Stockholm, uppfylde jag med detsamma denna begäran.

Jag trodde mig nästan på förhand veta, hvarom denna affär handlade, och då jag körde upp på den stora, vackra gården och såg på terrassen, bredvid fröken Marys parasol en hvit studentmössa, och anade att kusinen och fästmannen hade anländt, bekräftades min förmodan, att saken rörde det tillämnade giftermålet.

De första ord som grefvinnan, efter de vanliga helsningarne, sade mig, voro också en uppmaning att gratulera de nyförlofvade, ehuru man ännu icke eklaterat förbindelsen.

Det var med en viss rörelse jag betraktade den unge mannen, som jag icke sett sedan den dag, då jag kom för att vara närvarande vid besigtningen

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0174.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free