- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
250

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

bortskaffad af sin far, som under ett antaget namn tycktes hafva några dagar vistats i Stockholm.

På alla de uppmaningar jag kungjorde om meddelandet af hvarje än så obetydlig omständighet, som kunde ega sammanhang med detta brott, följde intet resultat, och af alla de efterforskningar om den dödes närmare eller aflägsnare förbindelser i lifstiden, framgick ingen anledning att förmoda honom hafva haft någon hvarken hemlig eller uppenbar fiende; tvärtom, äfven utom hofkretsen, der han egentligen tillbragt sin tid, då han vistades i Sverige, var han älskad och värderad och i synnerhet känd för sin egenskap af frikostig mæcenat och välgörande husbonde för sina talrika underhafvande. Detta, i förening med en kunglig lyx och ett nog lättsinnigt handhafvande af sina affärer, ansågs såsom orsaken till den fullkomliga ruin, som upptäcktes efter hans död.

Det fanns emellertid någon hemlig fiende, någon som hade fördel af hans död, och som stod i förbindelse med hans kammartjenare, jag var öfvertygad derom ifrån det ögonblick jag om natten blef vittne till det hemlighetsfulla samtalet bakom muren.

Jag meddelade Lena denna förmodan, för att möjligen genom hennes fintlighet komma den person på spåren, som haft ett möte med Balduin.

Denna qvinna, som hade en spårhunds väderkorn och en polisspions slughet, meddelade mig också någon tid derefter, att hon verkligen lyckats få reda på, att en främling varit sedd utanför fönstren bland folket, som åskådade dansen om aftonen vid fröken Marys och unga baton Hastfords förlofning, att man då ansett honom vara någon af gästernas domestiker och icke fäst någon synnerlig uppmärksamhet vid honom; men Lena, som nu fullföljt sin efterforskning, trodde honom vara en resande handelsbetjent, som legat öfver natten vid den närbelägna gästgifvaregården.

Då jag i anledning häraf, vid en följande ransakning, helt plötsligt öfverraskade Balduin med frågan: hvem den person var, som jag hört tala med

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0250.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free