- Project Runeberg -  Samlade berättelser av Claude Gerard / Tredje delen. Onkel Benjamins album. /
257

(1872-1882) [MARC] Author: Aurora Ljungstedt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - IV. Hastfordska vapnet.

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


"Kanhända gjorde jag orätt juridiskt betraktadt, men jag har sanningen att säga aldrig känt några samvetskval deröfver, och sakens slutliga utgång blef i alla händelser oförändrad deraf.

*



"Jag hade icke sofvit mycket under natten, ty jag hölls vaken af tanken på dessa båda män, den ene misstänkt och nästan öfverbevisad och den andre sjelf anklagande sig för ett brott, som jag började tro, att ingen af dem i sjelfva verket begått. Det är alls icke roligt att vara domare under dylika förhållanden, men lyckligtvis inträffa de icke ofta i ens lefnad.

Lenas berättelse om de båda karlarne vid gränsmärket i skogen och Balduins utrop: "se der mördarne!" kommo oupphörligt för mig. Jag hade genast sökt att få någon kunskap om hvilka dessa personer varit, men alla efterforskningar derom hade varit fåfänga. Då det var så länge sedan och man icke egde det minsta igenkänningstecken, eller för öfrigt visste något anmärkningsvärdt om dem, var det omöjligt att finna någon ledtråd deri.

Du kan derför döma om min öfverraskning och glädje, då man helt tidigt på morgonen lemnar mig en rapport, som ifrån fängelset i Gefle åtföljde en fånge, öfversänd derifrån för att här vid pågående ting undergå ransakning angående ett mord, som han erkänt sig hafva begått för femton år sedan, natten till den 20 juli, vid Bräcke kyrka.

Om denna uppgift var sann, så måste den stå i det närmaste samband med det mål jag redan hade för händer, då år och dato voro de samma.

Jag hade icke tid att reflektera öfver den sällsamma omständigheten, att då jag under femton år icke kunnat upptäcka minsta spår efter gerningsmannen till detta hemlighetsfulla brott, så hade jag nu

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 15:48:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/ljungste/3/0257.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free