- Project Runeberg -  Lort-Sverige /
§ 8. Från industristathus till arbetaregnahem

(1938) [MARC] [MARC] Author: Ludvig Nordström - Tema: Politics
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

KAP. X. Det klassiska Sverige.

§8. Från industristathus till arbetaregnahem.

Så var det industrin, och här trädde nu läkaren in. Själva industrirepresentanten blev sedan ciceron.

- På tretti år, sade läkaren, har en genomgripande förvandling ägt rum inom Bergslagets industrier. Vid Domnarvet bodde år 1907 av dess arbetare 70 procent i enrumslägenheter.

- Alltså: ett rum och kök?

- Nej, bara kök.

- Bara kök? Inom industrin? Det var ju sämre än för statarna i södra Sverige.

- Bara kök, och den dåtida sämsta lägenheten var en om 13 personer i ett dylikt kök. Det var man, hustru, mannens bror och 10 barn. Mannen och brodern arbetade i skift, så att de endast voro turvis hemma. Ett av barnen var idiot. Dessa kök hade varken vatten, avlopp eller elektriskt ljus.

- Då fingo ju dessa människor leva sämre än djur! Eller hur?

- Nu har 20 procent fortfarande bara ett kök men med vatten, avlopp, elektriskt ljus, och med högst 3 personer i rummet. Det är i regel sådana rum, som ej kunat byggas till andra, exempelvis vindsrum i tvåfamiljshus, och de som bo där, brukar vara nygifta eller också gamla pensionärer.

Av de övriga bo 60 procent i ett rum och kök, 20 procent i två rum och kök. Inom den sista kategorin finns det så en del, som har ett kallrum dessutom.

- Finns kasernsystemet fortfarande!

- Ja. Även därvid har stora förändringar genomförts. I de stora kasernerna hystes förr upptill 16 familjer, nu högst 10, alla med isolerad egen ingång. Men den väsentliga förändringen ligger dock däri, att medan för 30 år sen alla arbetare hystes i bolagets bostäder, är det nu endast 35 procent, som bor i dylika, medan 65 procent har bostäder utanför bruksområdet, egnahem, som de antingen äga eller hyra. Det finns i detta nu över 800 dylika egnahem, som staten förmedlat till dessa arbetare genom bolaget, och värdet på dessa egna hem belöper sig till något över 2 milj. kr.

- När började denna förändring?

- 1908. Och nu ber jag att få påpeka följande. Jag har under dessa gångna tretti år tack vare och som följd av dessa förändrade och förbättrade bostadsförhållanden kunnat konstatera ett ständigt bättre hälsotillstånd, särskilt genom minskning av tuberkulosen, som sjunkit med 50 procent. Bergslaget byggde ett sanatorium ar 1907 uteslutande för sitt eget folk. Det räknade 28 platser, som ögonblickligen belades. År 1933, då landstinget övertog sanatoriet, funnos där endast 7 patienter från Bergslaget.

Vad jag vidare skulle vilja påpeka är, att känslan för personllg hygien ökat genom de förändrade bostadsförhållandena. Man började strax att ordna det mera hemtrevligt för sig, skaffade gardiner, bättre möbler etc. Bara två rum i stället för ett gjorde det ju strax trevligare i hemmet för en barnrik familj. Och skulle jag som läkare uttrycka något önskemål, så vore det: bort med de kaserner och mångfamiljshus, som är kvar. Det bör bara vara enfamiljshus. I början av egnahemmens tid fruktade arbetarna, att de skulle bindas och bli ytterligare beroende av arbetsgivaren, men denna fruktan är nu helt och hållet borta, inte minst genom att arbetarna organiserat sig så starkt, Vad jag vidare skulle önska som absolut krav är, att det ska vara två rum och kök dels för skiftgående arbetare, så att de kunna beredas ostörd vila, dels för familjer med vuxna barn, så att flickorna få bo för sig.


Project Runeberg, Mon Dec 17 20:03:02 2012 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/lortsvrg/kap10p8.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free