- Project Runeberg -  Med Örnen mot polen : Andrées polarexpedition år 1897 /
57

(1930) [MARC] Author: Salomon August Andrée With: Knut Frænkel, Nils Strindberg
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (JPEG) - On this page / på denna sida - Ballongen och dess konstruktion av G. V. E. Svedenborg

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)


som var möjlig, berodde naturligtvis på en mängd omständigheter, såsom släplinornas friktion, vindstyrkan, seglets storlek i förhållande till ballongen m. m.

Polarballongens segelsystem bestod av tre segel, ett mittsegel och två sidosegel. Det förra var anbragt under ballongen i det rum, som begränsades av ballongen, bärlinorna och bärringen.
Sidoseglen voro anbragta på sidorna om mittseglet och i samma plan som detta, men utanför bärlinorna. Hela segelarean uppgick till icke mindre än 76 kvm. eller till nära fjärdedelen av ballongens storcirkelyta. Vid försök till styrning av ballongen "Svea" var segelarean en åttondel av storcirkelytan, och Andrée lyckades då nå en avvikning av nära 30 grader från vindriktningen. Polarballongens styrbarhet borde således varit ej obetydligt större än "Sveas". Seglen lutade bakåt med övre delen, så att vindtrycket medverkade till att höja ballongen.

Under ballongens ekvator och på dess lovartsida fanns utanpå nätet anbragt en bred gördel, den s. k. "maggördeln". Denna var avsedd att skydda ballongens nedre del mot vindtrycket. Andrée hade nämligen funnit vid sina försök med ballongen "Svea", att den intryckta delen verkade som segel och därigenom okontrollerbart påverkade ballongens styrning.

För att möjliggöra en eventuell landning medfördes två ankare, vartdera vägande 30 kg., samt tre draggar på 12 till 6 kg., av vilka en tillhörde spränginrättningen.

Vid avfärden den 11 juli medfördes dessutom sandballast om 345 kg., varjämte en stor mängd ballast medfördes i form av ammunition, livsmedel och instrument, utöver vad som tillhörde den nödvändiga utrustningen. Andrée ansåg, att han lika gärna kunde medföra reservförråd som sand. Under vissa förhållanden kunde han komma att få nytta av dylika reserver.


<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 16:41:14 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/medornen/0056.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free