- Project Runeberg -  Bidrag till mordets psykologi : kriminalpsykologiska studier /
184

(1925) [MARC] Author: Andreas Bjerre
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Skenliv

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

innersta egenskaper, så pådiktade de dem i sina lögner samma egenskaper försåvitt det var på något, om också det mest fantastiska sätt förenligt med lögnernas praktiska ändamål; omedvetet läto de de beljugna handla just så som de själva under de i lögnerna förutsatta omständigheterna skulle ha gjort; och deras innersta, livsavgörande defekter framträdde därför minst lika påtagligt i deras lögner om andra, som de skulle ha gjort i sanningsenliga uppgifter om deras eget liv.

Men hur tedde sig den värld som Malmström sålunda befolkat med utflöden av sina egna defekter? Av vilka krafter behärskades de människor, i vilka han levde fri från nära nog alla verklighetens band?

Efter den slutliga domen hade Malmström dragit sitt försvar tillbaka från dess sista mest framskjutna position, historien om luffaren-mormonmissionären-juden som Britas mördare, och retirerat till den punkt där han låtit Brita efter det misslyckade självmordsförsöket bege sig till Amerika. Troligen föreföll det honom vid närmare besinning svårare för åklagaren att »lagligen bevisa» att hon icke befann sig på andra sidan världshavet än att hon icke blivit mördad av en viss missionär, vars vistelseort vid olika tidpunkter polisen tydligen kunde fastställa; och han förklarade nu att Jansons bekännelse och överhuvudtaget hela hans inblandning i processen uppenbarligen blott varit en mystifikation — ett »förräderi», som han kallade det — av hans fiender för att förleda honom att framlägga falska uppgifter inför domstolen, misstänkliggöra hela hans försvar och dymedelst bringa honom i fördärvet. Härigenom kom han ju emellertid att återigen stå inför det besvärande

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 17:26:13 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/mordpsyk/0186.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free