- Project Runeberg -  Johan August Strindberg /
17

(2000) [MARC] [MARC] Author: Jan Myrdal
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Note: This work was first published in 2000, less than 70 years ago. Jan Myrdal died in 2020, less than 70 years ago. Therefore, this work is protected by copyright, restricting your legal rights to reproduce it. However, you are welcome to view it on screen, as you do now. Read more about copyright.

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - 2. En skriftställare. En svensk en; en karl

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

Ja, visst är det strindbergska manligt. Jag har aldrig träffat någon kvinna som på allvar förstår Ryttmästaren i Fadren. Liberaler och feminister har också alltsedan pjäsen kom ut tävlat om att finna Ryttmästaren tokig. Den faderskapsfrågan är dem förlegad, ålderdomlig. Men så är det icke. Jag känner inte till den man med barn som inte någon gång grubblat över vem som är far till hans barn. Den
frågan blir värd en ordentlig kommentar.

Han var familjemänniska. Äktenskap utan barn var honom principiellt onaturligt och personligen outhärdligt:

Jag pinas grymt att gå i säng utan att säga godnatt åt mina ungar, och ensamheten utan qvinnan tar all energi ur mig. Jag kan icke trifvas med män mer: de ger mig bara hvad jag får i böckerna, men familjen ger allt annat!
(Till Carl Larsson 27 maj 1887. Brev VI, s 207.)

Det som komplicerade livet och äktenskapen för Strindberg var att han därtill ville vara kamrat med sina kvinnor. Han kunde inte som Heidenstam bara ta tag i en tonåring, lägga henne på björnfallen och dra över henne. Han ville kunna tala med kvinnan också. Och om det är svårt för oss nu att finna kvinnor som både är kvinnor och människor, kön och intellekt var det långt svårare då för hundra år sedan. Hans hustrur var alla yrkeskvinnor; inte enbart barnalstrare, hushållerskor och värdinnor. Men där skar det sig. Inte för att han ville hindra dem, förtrycka dem, utan för det praktiska problem vi alla - män som kvinnor - i hans
situation känner väl till; hur förena skriftställarens (man
eller kvinna) nödvändigt fria och resande liv med motpartens rätt till eget liv och arbete? Bli rotfast skriftställare i ämbetet med fast inkomst och fasta tider på fast plats och dö i språket? eller skaffa en motpart som kan bäras med i bagaget och som dör i känslorna?

Omtänksam var han också. Beredd att själv - med barnflickas hjälp - ta ansvaret för barnen och låta sköta hushållet om så behövdes och att på dåtida radikalt sätt ha skilda sovrum för sig och hustrun.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 17:36:04 2023 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/myrstrind/0015.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free