- Project Runeberg -  Johan August Strindberg /
53

(2000) [MARC] [MARC] Author: Jan Myrdal
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Like | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Note: This work was first published in 2000, less than 70 years ago. Jan Myrdal is still alive, as far as we know. Therefore, this work is protected by copyright, restricting your legal rights to reproduce it. However, you are welcome to view it on screen, as you do now. Read more about copyright.

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - 5. Motbilden synliggör!

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has been proofread at least once. (diff) (history)
Denna sida har korrekturlästs minst en gång. (skillnad) (historik)

det var dumt! Men hvad gifven I?

"Andarne vakna och det är en lust att lefva!" menade Erasmus redan i slutet af femtonde seklet; men huru många gånger de sedan dess ha somnat igen det har ingen räknat. Jag tror att andarne vaknat nu igen, men jag fruktar att vi vaknat midt i natten och att det är längre till morgonen än vi trodde. Det är kanske långa kvalfulla timmar innan det blir dag och jag tror också att den strid som nu verkligen tycks ha uppstått, sker i yrvakan. Vi kunna ju knappast skilja vän från fiende och känna hvarken signaler eller fälttecken. Min uppgift i det följande skall bli att så långt möjligt är få ljus öfver ställningen, uppleta krigsvraken, se efter om fred är möjlig och på hvilka villkor och så vidare. Detta kan endast ske genom att söka i det förflutna. Dock icke i det allt för aflägsna. Jag tror till och med att jag i mitt minne skall kunna söka det.

(Birger Mörner, Den Strindberg jag känt, Albert Bonniers Förlag, Stockholm 1924, s 180-182. Med nystavning i SV 15, s 442-443.)

Jo, nog skulle han i sitt minne kunna söka det. Två år därefter gjorde han just så i Tjänstekvinnans son. Men framförallt kände August Strindberg det plågsamt med de krav lärjungarna, åttiotalsföljet, Hjalmar Branting och de andra ställde. Finvänstern, alltså.

Vilka krav det rörde sig om redovisade Gustaf af Geijerstam år 1887 i sitt föredrag i Helsingfors: August Strindberg och genombrottet i den nyare svenska litteraturen. De gällde betydligt mer än fruntimren! Det var det rousseauanska i den strindbergska radikalismen som upprörde Det Unga Sverige; Strindbergs uppgörelse med det överskattade kulturarbetet.

Gustaf af Geijerstams är ett intressant föredrag. Först kommer femton sidor hyllning; smicker och kryperi för snillet. Sedan närmar sig af Geijerstam tassande - ett försiktigt steg fram; ett snabbt hugg och så två svassande steg tillbaka för att komma i läge att kunna måtta ännu ett hugg

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Jul 3 21:40:15 2016 (aronsson) (download) << Previous Next >>
http://runeberg.org/myrstrind/0051.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free