- Project Runeberg -  Den älsta Närkesbeskrivningen /

Author: J. L. Saxon, Gabriel Djurklou, Verner von Heidenstam, Bernhard Elis Malmström - Tema: Geography, Närke
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Gällersta forngård

Av J. L. Saxon

I Gällersta har på initiativ av en gällerstason - vilkens förfäder allt sedan Karl XI:s tid varit gällerstabönder - bildats Gällersta forngårdsförening, som fått till sin uppgift att tillvarataga och vårda socknens fornminnen av alla slag. Idén har omfattats av unga som gamla, och alla kommunens ledande personligheter ha trätt in i ledningen för företaget.

Gällersta socken har - huvudsakligen för att tillfredsställa vedbehovet åt sina kommunala institutioner - inköpt en större gård. På denna har socknen upplåtit en vackert belägen rymlig tomt för en forngård. På platsen finns ett 150-årigt mjölnarboställe om 2 rum och kök med 2 rymliga vindar - i verkligheten ett par rum - som ha fönster. Det har upplåtits till fornstugan och pietetsfullt restaurerats.

Till forngården ha skänkts socknens sista pörte, en gammaldags slagtröskeloge och en ladugård, men de ha ej ännu ditflyttats.

Stugan står nu som ett hem, vars innevånare för tillfället äro utgångna. Spinnrocken står framför den öppna spiseln med sin täljstensram; vid fönstret står vaggan med en psalmbok under huvudkudden, för att barnet skulle bli "argt te läsa" och i fönstret mors sykorg; fullständig uppsättning av alla slags äldre snickeriverktyg (mjölnaren var ju slöjdkunnig); i det rosmålade skåpet finnas stilfulla husgeråd men också fars tandutdragningskrok, ådersnäppare för både folk och fä; rusthållets husarmundering; jaktredskap o.s.v.

I "kammarn" (fars rum) med möbler från utdöda herrgårdar i socknen finns i klaffen gårdsbrevet å pergament från 1600-talet; skrivbord med gammaldags bläckhorn, strödosa och fjäderpennor, vaxstapel, mässingsstakar med talgljus, sten- och järnåldersfynd (ty far är samlare), en vacker järnugn med en häll från 1618, kronofogdens reseskrivschatull (från uppbördsresorna) o.s.v. Köket har en ganska fyllig samling av alla för en välsituerad familj vanliga möbler och husgeråd, däribland flera väl bevarade från 16- och 1700-talen.

I förstugan finnas fiskredskap, fäbodföremål och bl.a. bytrumman och hand- och fotbojor (far är både byålderman och fjärdingsman).

På vinden har man bl.a. verktyg för hemslöjd, vävnad, repslagning, skinngarvning, linberedning m.m.

Detta är inget museum. Det är ett hem. För gällerstaborna bli föremålen levande på ett helt annat sätt än museiföremål, ty om en hel del av dem är det bekant, vilka personer eller vilken släkt de tillhört.

Intrycket störes något av att det är lappar på sakerna (n:r, föremålets art och givaren). Men det har varit så gott som nödvändigt. Ungdomen visade sig sakna kännedom om en hel del föremål, vilkas art och uppgift alltså måste beskrivas.

De andliga skatterna ha ej försummats. Där finnes arkiv för ortbeskrivning, sägen och saga, ordspråk och ordstäv, folkhumor o.s.v., och i detta har man många värdefulla handlingar även från de kommunala myndigheterna. "Det är bäst att lämna det dit, ty där blir det kvar", säger man.

Alla partier ha där funnit ett gemensamt intresse. Ej minst har ungdomen visat sig omfatta idén med värme.

Överallt i vårt land borde detta exempel få efterföljd. Det går, bara någon börjar! Och tiden hastar! Snart finns intet gammalt att tillvarataga och förvara.


Project Runeberg, Sun Aug 4 08:21:37 1996 (aronsson) (diff) (history) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nerike/hbb_4_11.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free