- Project Runeberg -  Det norske Landbrugs Udvikling i den senere tid af J(onas) Smitt /
15

(1902) [MARC] Author: Jonas Smitt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Agerbruget

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

= 2,3 hl. pr. Individ. Med samme Forbrug af Bygvaerdi pr. Individ vil dette under Hensyn til den ogede Folkeniaengde udgjore ca. 40 % ^^ Behovet, der skulde altsaa indfores ca. 60 %.

Landets Forsyning med Korn bar i sidste Halvdel af -det svundne Aarhundrede stillet sig omtrentlig saaledes:

1855 1865 1875 ^^9^ i9<^o

Egen Produktion % 75 64 64 50,4 40

Import - 25 36 36 49,6 60

Det bemaerkes, at, Tallene for 1855–90 er hentede fra den officielle Statistik*), medens Opgaven for 1900, som ovenfor antydet, er bygget paa en omtrentlig Beregning og er derfor mindre sikker, men antages dog at naerme sig det rigtige. Den Retning i vort Landbrugs Udvikling, som herved kommer tilsyne er vel skikket til at vaekke Opmaerksomhed, maaske endog Betaenkelighed. Det vilde fore for vidt her at gaa ind paa nogen Udredning af det okonomiske Forhold raellem Dyrkning af Korn og Fodervaexter, vi ville derom henvise til Foredrag i Bergen, Forhandlinger ved det lode Landbrugsmode Side 9 o. f. og til Statsokonomisk Tidsskrift 1899 Side 132, Tidsskift for det norske Landbrug 1895 ^^^^ 65, hvor Sporgsmaalet om Kornplanternes okonomiske Forhold, sammenlignet med Fodervsexterne er mere indgaaende omhandlet.

Vi skulle her kun i Korthed pege paa, at en vidtgaaende Indskraenkning i Dyrkning af Korn vil gjore os mere afhaengige af Tilforsel udenfra, end onskeligt. Intet Folk kan undvaere en for Behovet nogenlunde tilstrsekkelig Forsyning med Korn, uden at lide alvorlig Skade, eller endog gaa tilgrunde. Ved at begraendse den hjemlige Produktion for staerkt, saaledes, at denne bliver utilstraekkelig endog for en kort Tid, udsaettes Landet utvivlsoiiit for en alvorlig Fare.

Det vaere ikke hermed sagt, at der ikke skulde vaere Korn at faa kjobt. Der er neppe nogen Tvivl om, at Produktionen af denne Vare altid vil holde Skridt med Behovet. Vistnok er dette i stadig Stigen, men samtidigt optages Korndyrkning i stor Udstraekning i Lande, som for ikke har vaeret med paa Verdensmarkedet og som ere istand til at praestere betydelige* Maengder.

Det er imidlertid ikke nok, at der existerer et tilstraekkeligt Forraad af Kornvarer, disse maa tillige vaere at finde paa tilgjaengelige Steder og kunne erhverves paa Betingelser, som vi formaar at fyldestgjore. Der kan dog i disse Forhold
*) Off. Stat. 3die Raekke No. 217, Norges Jordbrug og Faedrift 1886
–90, Side XIII.

Off. Stat. C No. 2, 1865, Side XIII.

» » C . 15, 1875, -’’ide XVII.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 19:52:13 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nolandbr20/0021.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free