- Project Runeberg -  Det norske Landbrugs Udvikling i den senere tid af J(onas) Smitt /
17

(1902) [MARC] Author: Jonas Smitt
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   

Full resolution (TIFF) - On this page / på denna sida - Agerbruget

scanned image

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Below is the raw OCR text from the above scanned image. Do you see an error? Proofread the page now!
Här nedan syns maskintolkade texten från faksimilbilden ovan. Ser du något fel? Korrekturläs sidan nu!

This page has never been proofread. / Denna sida har aldrig korrekturlästs.

skillige Tilfaelde snarere vaere et Resultat af en mere ubevidst tilegnet Opfatning, end bygget paa en ved noiagtige lagttagelser og Beregninger fremkommen, klar og bevidst Overbe visning om, hvilken Driftsmaade vil vise sig mest lonnende. Vi kunne i denne Forbindelse ikke vaerge os imod den Tanke, at vort Landbrug for Tiden er ifaerd med at glide ind i et Spor, som inden foie Tid vil vise sig at fore til mindre gode ¦okonomiske Resultater. En for staerk Indskraenkning af Korn¦dyrkningen vil antagelig lede til, at der produceres mindre Vaerdier pr. Areal, medens den hoieste Vaerdi dog tilsidst bliver Hovedsagen, enten den vindes ved Korn eller Fodervaexter.

En naermere Begrundelse af den her udtalte Opfatning af den ensidige Retning, hvori vort Landbrug arbeider, kan ikke giv€s Plads i en kort Fremstilling som naervaerende, men vi skuUe laegge til, at det blandede Brug, med en okonomisk "beregnet Fordeling af Jorden mellem Korn og Fodervaexter, maaske liggende omkring Forholdet ^/s og %» sandsynligvis vil give et heldigt Grundlag for en lonnende Bedrift.

I Forbindelse med den fortgaaende Indskraenkning af Korndyrkningen viser det sig, at Importen stiger. Tabel V hentet fra den officielle Statistik over Norges Handel viser -dette Forhold.

Disse Tal viser staerk Stigning for alle Kornarter, mindst for Hvede og Byg, medens Rug og fornemlig Havre og Mais bar steget med en uventet Hurtighed. For Havren har dette antagelig sin Grund i, at der stadigt anvendes mere af dette Korn til Fode for Husdyrene, medens Maisen vel for storste Del gaar til Braenderieme. En Side af denne Sag, som tildrager sig Opmaerksomhed er, at Indforselen af fremmede Kornvarer mere og mere sker i Form af Mel og Gryn. Medens saaledes Stigningen for Korn viser i %:

Hvede 2,4, Rug 21, Byg 14, Havre 402, Erter m. V. 16, Mais T069

er Forholdet for Mel og Gryn %:

Hvede 9, Rug 59, Byg 176*, Havre 242*, Malt 42 og Sum af Kornvarer 38.

Maengden af indfort Hvedemel er altsaa steget naer 4 Gange og Rugmel naer 3 Gange saa meget, som Indforsel af Korn. Stigningen for Byg- og Havregryn er ligeledes meget betydelig, hvilket alt synes at pege paa, at vort Lands Molleindustri ikke formaar at optage Konkurransen med Udlandet.

*) Gryn.

<< prev. page << föreg. sida <<     >> nästa sida >> next page >>


Project Runeberg, Sun Dec 10 19:52:13 2023 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nolandbr20/0023.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free