- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Vitklöver Förra Nästa Index Innehållsförteckning

328. A. Vitklöver, Trifolium repens L.

N. Hvid klöver. F. Valkea-apilla ("vitväppling").

B. Alsikeklöver, Trifolium hybridum L.

N. Alsikeklöver. F. Alsike-apila.

Vitklövern är en av nordens allmännaste växter på ängsmark av alla slag, på vägkanter och på odlade ställen. Artnamnet "repens" (egentligen "krypande") syftar på de nedliggande stjälkarna, som slå rötter från lederna, fig. 1; bladens och blomställningarnas skaft stå däremot uppräta. På torra betesmarker bildar denna lilla baljväxt jämte vissa gräs och några andra örter den lågväxta vegetationens huvudmassa, desto ymnigare, ju mera platsen genom trampning och gödsling övergår till kulturmark, och dess täta, låga mattor, till stor del bildade av sterila skott, äro mycket begörliga för hästar och all vår boskap. Blomhuvudets utvecklingsförlopp är det för alla klasartade blomställningar utmärkande, nämligen nedifrån uppåt ("centripetalt"); här ser man dessutom varje blomma efter slutade blomning i sin tur böja sig utåt och nedåt, och blomkronan antager därvid brun färg utan att avfalla, varigenom en tydlig gräns uppkommer mellan de över blommorna, som blomma, och de nedre, som redan befinna sig i postfloration. Blomkronan sitter kvar kring den mogna frukten. -- Betraktar man om aftonen vitklöverns lågväxta bestånd på en öppen gräsplan, har man svårt att vid första påseendet igenkänna den välbekanta växten; de små täcka treväpplingarna äro som försvunna, och i stället ser man en mängd små blad av gråblå färg. Vitklövern ger oss nämligen liksom en mängd andra baljväxter ett vackert exempel på den periodiska rörelse, som man kallar "växternas sömn" eller bättre: bladens nattställning "se sid. 176!); barje blad har till skydd mot den nattliga värmeutstrålningen lagt de båda sidosmåbladen mot varandra och övertäckt dem med det mittersta, som därigenom vänder sin gråaktiga sida uppåt.

Alsikeklövern liknar vitklövern till blommorna, men stjälken växer upprät, bladen och blomställningarna hava kortare skaft, och växtens dimensioner äro vanligen större, så att denna art är mera användbar till foderväxt. Som vild växer den på ängsmark, helst på bördiga platser, i Sverige upp till Västerbotten, samt i s. och mell. Norge och Finland. Sitt namn har den fått efter Alsike socken sydost om Uppsala.

Tavl. 328. A. Trifolium repens , fig. 1 stamstycke med rötter, rotknölar, blad och stängel, 2 blomma (5/1), 3 omogen balja (5/1), 4 tvenne frön (10/1), 5 frö i längdsnitt, visande det krökta växtanlaget, varav tydligt ses rotanlaget och det ena hjärtbladet (10/1). -- B. Trifolium hybridum , stjälktopp av ett stort exemplar.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:06:12 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/328.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free