- Project Runeberg -  Bilder ur Nordens Flora /

(1917-1926) [MARC] Author: C. A. M. Lindman - Tema: Reference, Nature
Table of Contents / Innehåll | << Previous | Next >>
  Project Runeberg | Catalog | Recent Changes | Donate | Comments? |   
Bilder ur Nordens Flora: Ledgräs Förra Nästa Index Innehållsförteckning

338. Ledgräs, Hippuris vulgaris L.

N. Hestehale, Hestrumpa. F. Vesikuusi ("vattengran").

I diken, åar, dammar och sjövikar med tät vegetation höja sig ofta de smala, mörkgröna topparna av en vattenört, som erinrar om små grankvistar genom sina enkla stjälkar och den täta bladskruden av tätsittande bladkretsar med nästan barrlika blad. Detta är ledgräset eller "vattengranen", benämningar, som äro mera träffande än Hippuris ("hästsvans"). Stjälken växer till stor del ormlikt ringlad i vattnet, där den håller sig flott genom sin porösa byggnad, såsom vanligt hos vattenväxterna (den har en central rörformig hålighet, omgiven av flera lager vida, långsgående rör, så att hålrummen upptaga största rymden av dess massa; fig. 2). Men vid förefallande behov ändrar sig levnadssättet och växten vegeterar helt och hållet i luften, nedliggande och ofta långt utdragen eller intrasslad på dy och slam.

Blomningen är oansenlig och företer en ytterst enkel byggnadstyp. I varje bladvinkel sitter en blomma, som är starkt reducerad och blott består av en enda ståndare och en pistill, fig. 2 (representant för det linnéska sexualsystemet första klass Monandria). De nedersta blommorna på stjälken sakna dock vanligen pistill och de översta vanligen ståndare. Växten har i så fall 3 slags blommor (jämför asken, nr 74), men på samma planta. I förhållande till ståndaren är fruktämnet undersittande (hylle saknas) och sväller hastigt till en brungrön, mjukt nötartad frukt, då ståndaren och det trådlika märket avfalla, fig. 4. Uti nöten ses ett enda frö med rakt växtanlag (fig. 4, där växtanlagets två hjärtblad ses nedåtriktade och rotanlaget uppåtriktat). Växten föfökar sig dessutom genom små klubblika knoppar på en kort utlöpare, fig. 3.

Liksom de flesta vattenväxter har ledgräset en vidsträckt utbredning: förutom genom hela norden finnes arten i nästan hela Europa, n. Asien och Nordamerika samt sydligaste Sydamerika.

Tavl. 338. Fig. 1 stjälkbas och stjälktopp, 2 stjälkled med en bladkrets, fyra blommor (ståndarknappar röda, märke trådlikt och vitaktigt) samt ett frukanlag (5/1), 3 bladbas och ur bladvinkeln utgående skott (5/1), 4 frukt och frö, genomskurna på längden (15/1), visande i toppen en rest av märket och där bredvid ärret. efter den avfallna ståndaren; inuti ses det upp- och nedvända växtanlaget.
Förra Nästa Index Innehållsförteckning


Project Runeberg, Fri Jun 27 21:06:27 1997 (aronsson) (download) << Previous Next >>
https://runeberg.org/nordflor/338.html

Valid HTML 4.0! All our files are DRM-free